Okupljanje je bilo u okruženju dvorca „Rohonci“ | Foto: Zorica Stakić
Okupljanje je bilo u okruženju dvorca „Rohonci“ | Foto: Zorica Stakić

Nije ponovljena lanjska masovnost, kada se na proslavi desetogodišnjice i devetoj akciji „Ravničarenja“ odazvalo, čak, 560 učesnika, ali su svi u Planinarskom društvu „Leson“ iz Bečeja zadovoljni ovogodišnjem odzivu na jubilarnom desetom „Ravničarenju“.

-Ovogodišnje „Ravničarenje“ je na zahtev učesnika akcije vraćeno u Park prirode „Stara Tisa“ na Bisernom ostrvu i zadovolji smo kako je proteklo. Iz 13 vojvođanskih srodnih društava i jednog beogradskog stiglo je 150 učesnika, čemu valja dodati i 80 naših sugrađana, te 11 biciklista. Imajući u vidu da smo u koloni imali jednu Amerikanku, te oca i sina iz Mađarske, ovogodišnje „Ravničarenje“ je poprimilo međunarodni karakter. Inače, najmlađa učesnica „ravničarenja“ bila je dvogodišnja Bečejka Veronika Ric, a najstariji čika Branko Srnić (88) iz Siriga, koji je od „prvenca“ sa nama, saznali smo od predsednice bečejskih planinara Mirjane Vuković.

Kolona kroz živopisne predele Bisernog ostrva | Foto: Zorica Stakić
Kolona kroz živopisne predele Bisernog ostrva | Foto: Zorica Stakić

Kako su minula dva „ravničarenja“ održana na terenu u bečejskom ataru, vraćanje na staru destinaciju je obradovalo sve. Okupljanje je bilo kraj dvorca Rohonci, gde su postojali optimalni uslovi za druženje, a pešačilo se u dve ture.

-Pomalo iznenađujuće, veće interesovanje je bilo za dužu deonicu od 12 kilometara u kojoj je kolona brojala 150 učesnika, a kraću od pet kilometara prošetalo je 50 planinara. Biciklisti su prevalili turu od 20 kilometara, a za kajak trku nije bilo zainteresovanih, raportirao nam je u ime organizatora Slavomir Caja Avramov.

Bečejsko „Ravničarenje“ tradicionalno oplemenjuju slikari amateri Likovne sekcije „Duga“ pri bečejskom MKD „Petefi Šandor“. Ove godine se petnaestak slikara odazvalo i bojama su ovekovečili dešavanja. Bilo je akvarelista, koji su ekspresno na papiru stvarali, ali i onih koji su uljem na platnu malali.

Slikari uvek oplemene akciju „Ravničarenje“ | Foto: Zorica Stakić
Slikari uvek oplemene akciju „Ravničarenje“ | Foto: Zorica Stakić

Posle pešačenja, obavljena je degustacija autohtone sorte  vina „krokan“, a bilo je i kupovine da se ponese nešto autentično sa Bisernog ostrva. Druženje je nastavljeno u prirodnom ambijentu, uz planinarski pasulj i živu muziku do prvog sutona.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име