Polovina izloženih radova Tibora Šipoša u holu Gradske kuće | Foto: Vlastimir Jankov
Polovina izloženih radova Tibora Šipoša u holu Gradske kuće | Foto: Vlastimir Jankov

Ulazni hol u Gradskoj kući postao je „mini galerija“, jer je s leve strane postavljeno pet platna novoizgrađenog trga i autoportret autora Tibora Šipoša iz Bečeja. Sam autor je došao na ideju da najnovija dela izloži u neuobičajenom prostoru, jer će tako biti daleko viđenija od eventualnog izlaganja u nekom od bečejskih izložbenih prostora.

-Ulazni hol Gradske kuće je izuzetno frekventan i malo je njih koji neće zapaziti šest štafelaja sa slikama, a onda i baciti dužan pogled prema njima. A cilj svakog slikara je da mu dela budu viđena, otkriva autor Tibor Šipoš zašto je, baš, na tom mestu izložio jesenas nastale radove.

Pratili smo poznatog bečejskog slikara, po obrazovanju pravnika i advokata u penziji, jesenas tokom stvaranja sada izloženih slika.

Maestro za štafelajem minule jeseni na trgu | Foto: Vlastimir Jankov
Maestro za štafelajem minule jeseni na trgu | Foto: Vlastimir Jankov

-Volim da slikam na otvorenom, pogotovo na ovakvim mestima, jer sam okružen znatiželjnicima, koji mi povećavaju inspiraciju. Naslikao sam sve atraktivne objekte i staroj kolekciji ranijih trgova pridodao nove slike. S obzirom na godine, zapamtio sam i na slikama ovekovečio tri trga u centru Bečeja. Ne prodajem ovakva dela, jer se teško odvajam od dragih ostvarenja, i imam u fondu više stotina radova, pa u svakom trenutku mogu da pripremim izložbu na razne teme. Možda ću jednog dana imati izložbu slika tri bečejska trga, s osmehom na licu dodaje maestro.

I dok (ne)namerni posetioci izložbe posmatraju dela, koja će im biti dostupna do polovine februara, interesovalo nas je koji je od tri bečejska trga umetniku najviše prirastao za srce.

Autoportret Tibora Šipoša | Foto: Vlastimir Jankov
Autoportret Tibora Šipoša | Foto: Vlastimir Jankov

-Ne mogu decidirano da se izjasnim. Prvi mi je drag, jer sam u mladosti šetao njime. Uz to, po povratku u Bečej sa studija opština mi je naručila i ja sam naslikao sliku trga većih gabarita i sentimetalno sam vezan za trg do 1979. godine. Drugi u mom životnom veku, koji je nadavno nestao, bio je vrlo atraktivan, ali su nekim čudnim okolnostima ljudi nestali sa njega, a ovaj sadašnji tek treba da doživimo u svoj svojoj lepoti, ostaje nedorečen Tibor Šipoš.

S obzirom na energiju kojom raspolaže, susret sa Tiborom Šipošem ne može da se završi bez pitanja šta ima novo u planu.

-Ove godine obeležavam pola veka likovnog stvaralaštva, pa ću tim povodom organizovati nekoliko izložbi. Prva će biti 18. marta u zagrebačkoj crkvi Svetog Marka na istoimenom trgu gde se nalazi i hrvatski sabor. Tako ću podsetiti na svoju prvu samostalnu izložbu, koju sam pre 50 godina kao student prava u Zagrebu organizovao u prostoru tamožnjeg Mađarskog kulturnog društva „Adi Endre“. Ovoga puta će zajedno samnom putovati i hor ovdašnje rimokatoličke crkve „Schola Cantorum“, koji će održati koncert u pomenutoj crkvi, a ja ću se predstaviti mobilnom izložbom. Tačnije, izložiću sedam dela u vidu mape. Biće to svojevrsni događaj, izložba-koncert, kakvu sam već priredio minulog aprila u ovdašnjoj rimokatoličkoj crkvi posvećenoj Uznesenju Marijinom, zaključio je Tibor Šipoš.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име