U iščekivanju polaska | Foto: Vlastimir Jankov
U iščekivanju polaska | Foto: Vlastimir Jankov

Planinarsko društvo „Leson“ iz Bečeja je u okviru obeležavanja decenije postojanja organizovalo tradicionalnu, devetu po redu, manifestaciju Ravničarenje.

Bilo je to, najkraće rečeno, do sada najmasovnije i najšaronolikije druženje, uglavnom, vojvođanskih planinara po bečejskom ataru.

-Prezadovoljni smo odzivom, pogotovo dece, što nam je i bio cilj. Upravo iz tog razloga smo ovogodišnje Ravničarenje organizovali u maju, kako bi se školarci uključili u akciju. Planiramo da ubuduće organizujemo dva Ravičarenja. Jedno Majsko ravničarenje lokalnog karaktera u ataru Bečeja s ovdašnjim školarcima i planinarima i drugo za vojvođanske planinare u Parku prirode „Stara Tisa“ kraj Bisernog ostrva oko Vidovdana. Spremni smo za saradnju sa ovdašnjim školama, izviđačima, sportskim klubovima i svim zaljubljenicima u prirodu. Ubeđena sam da će iz godine u godinu zainteresovanost za našu manifestaciju Ravničarenje biti sve veće, nije krila zadovoljstvo predsednica slavljenika Mirjana Vuković.

Desetogodišnjaci imaju godina koliko i slavljenik | Foto: Vlastimir Jankov
Desetogodišnjaci imaju godina koliko i slavljenik | Foto: Vlastimir Jankov

Izuzetno masovni skup oko Fadipovog kampa u Izletištu kraj Tise pozdravili su i čestitali prvi jubilej predsednik Planinarskog društva Vojvodine Nikola Popić i v. d. direktor Turističke organizacije opštine Bečej Goran Sadžakov, a Mirjana Vuković se zahvalila na pozdravnim besedama, poželela dibrošlicu svim gostima i uputila ih u program celodnevnog dešavanja.

Startovalo se u četiri pravca. Najmlađi, predškolci i osnovci od prvog do četvrtog razreda, šetali su kilometar u obližnjem Goranskom parku. Odrasli su prošli stazu dugu pet i 12 kilometara. Biciklisti su vozili tridesetak kilometara.

Učešće u ravničarenje su, pored bečejskog društva, uzela dva beogradska i 16 vojvođanskih društava sa tačno 200 članova. Odraslih Bečejaca bilo je 80, školaraca 225, najmlađih 35 i biciklista 20. Sve u svemu, ovogodišnje Ravničarenje u Bečeju okupilo je ukupno 560 učesnika.

Dobrodošlica uz rakiju, kafu, čaj i bački fruštuk | Foto: Vlastimir Jankov
Dobrodošlica uz rakiju, kafu, čaj i bački fruštuk | Foto: Vlastimir Jankov

-Akcijom bebi ture želeli smo da zaintigriramo roditelje da razmisle o tome da bi s vremena na vreme mogli da izvedu decu u prirodu i zajedno prošetaju. To je vrlo jednostavno i korisno. Već smo dobili povratnu informaciju nekih roditelja da će to raditi u sopstvenoj režiji, ali i da im javimo kad organizujemo naše akcije kako bi se uključili, dodao nam je potpredsednik slavljenika Daniel Ric.

Sedmomesečna Veronika Ric preuzela je titulu najmlađeg učesnika od brata Artura, a Branko Srnić (87) iz Siriga je zadržao epitet najstarijeg učesnika bečejskog ravničarenja, dok je Somborka Katica Šaše (80) najstarija učesnica.

Dok su planinari pešačili bečejskim atarom, slikari Likovne sekcije „Duga“ pri MKD „Petefi Šandor“ su oplemenili svoje papire i platna bojama. Marketinški deo slavljenika prodavao je majice s vezenim monogramom „10 godina – PD Leson“ i čuveno vino „muskat krokan“, a ekipa volontera kulinara je od ranog jutra goste dočkivala rakijom, kafom i čajem, a na meniu je bio bački fruštuk, sveži hleb namazan mašćom i posut alevom paprikom, odnosno premazan domaćim pekmezom. Po povratku s pešačenja, servirana je ukusna riblja čorba, degustirao čuveni „krokan“ sa Bisernog ostrva i slušala se prijatna muzika.

Naravno, pri rastanku su svi obećali da će se videti dogodine na istom mestu ili u Parku prirode „Stara Tisa“. Svejedno. Važno je da društvo bude prijatno i veselo.

Slikari su sve preneli na platno | Foto: Vlastimir Jankov
Slikari su sve preneli na platno | Foto: Vlastimir Jankov

-Sa mnogima ćemo se videti u Bečeju još jedanput ove godine. Naime, 26. novembra redovna skupština Planinarskog saveza Vojvodine održaće se u ovdašnjem hotelu „Imperijal Luks“, kada će biti i petominutna prezentacija svih društava, a posle radnog dela predviđen je tradicionalni „Planinarski bal“. Naš partner Turistička organizacija će u međupauzi upoznati goste sa znamenitim destinacijama u gradu, rekla nam je na kraju Mira Vuković.

Dobijanjem domaćinstva najvažnijeg skupa PSV, Bečejcima je odato priznanje za desetogodišnji rad, ali i podsećanje na to da je planinara u Bečeju bilo polovinom prošlog veka, ali im se posle par godina izgubio trag.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име