Uličnim maršom povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra u Novom Bečeju je završena kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

Mnogobrojne žene iz Vojvodine marširale su su za jednakost i život bez nasilja.

U organizaciji Romske ženske mreže Banata i Udruženja Roma Novi Bečej nakon marša položene su 23 bele ruže u znak sećanja na 23 ubijene žene u Srbiji u 2022. godini.

Ova globalna kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta počela je 25. novembraMeđunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završila se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Udruženje Roma Novi Bečej i Romska ženska mreža Banata tokom 16 dana aktivizma sprovele su kampanju otvorivši je promocijom filma „Ne tiče me se – tiče se svih nas“, koji je izradila Američka ambasada.

Danica Jovanović, koordinatorka Romske ženske mreže Banata, kaže da su tokom kampanje postavili 13 bilborda u Zrenjaninu, Bačkoj Topoli, Novom Bečeju, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Vršcu i Vrbasu sa porukom koja poziva na odgovornost i poverenje prema ženama sa iskustvom nasilja.

-Naše udruženje imalo je još aktivnosti u ovoj kampanji, jedna od njih je ručak s povodom, gde su naše korisnice i predstavnici institucija razgovarali o problemima i položaju Romkinja, zatim smo uključene u regionalne konferencije koje se održavaju van Srbije a povezane su sa temom nasilja i ljudskih prava, na kojima smo govorili o specifičnom položaju Romkinja, takođe u saradnji sa kancelarijom za inkluziju Roma organizovale smo događaj povodom same kampanje, gde smo sa predstavnicima institucija diskutovali o problemu nasilja i marginalizovanim grupama kao i o sistemskom odgovoru na nasilje nad ženama.

Podršku i informacije žene svakog radnog dana mogu dobiti na jezicima nacionalnih manjina na 023/774-959, kao i 063/819-44-51 i 061/659-01-17. Ova usluga dostupna je 24 sata tokom sedam dana u nedelji.

 

 

Пројекат „Ка већој информисаности и партиципацији грађана општине Нови Бечеј“ суфинансира општина Нови Бечеј. Изнети ставови не одражавају нужно ставове донатора.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име