Treću godinu za redom lokalna samouprava izdvojila je deo sredstava dobijenih od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta za finansiranje besplatnih hemijskih analiza, odnosno kontrolu kvaliteta poljoprivrednog zemljišta. Ono što je ove godine novina jeste N-min analiza koja će prvi put biti primenjena u novobečejskoj opštini.

Iz lokalne samouprave naglašavaju da zahtev može da se podnese za do maksimalno 20 hektara po poljoprivrednom gazdinstvu, za obe analize zajedno, a pojedinačan uzorak ne bi trebalo da pokriva više od pet hektara zemljišta. Ugovor sa Poljoprivrednom stručnom službom (PSS) iz Zrenjanina, koja će obavljati uzorkovanje i analizu zemljišta, potpisao je Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej u ponedeljak 7. septembra, a sa druge strane u ime Poljoprivredne stručne službe iz Zrenjanina direktorka ove službe Kristina Salapura.

– Pokazalo se da je ova akcija korisna i dobra i da su je poljoprivrednici odlično prihvatili. Zadovoljstvo mi je da pozovem poljoprivredne proizvođače iz opštine Novi Bečej da se odazovu ovoj akciji, da podnesu zahtev za kontrolu zemljišta. Trudimo se svake godine da novinama popravimo nivo usluga koje opština pruža poljoprivrednicima, kako bismo poljoprivrednu proizvodnju u opštini Novi Bečej podigli na viši nivo, rekao je Kovač. Direktorka Poljoprivredne stručne službe Kristina Salapura objasnila je šta donosi nova N – min metoda analize zemljišta.

– To je proces koji se sprovodi tokom februara i marta, pred prihranu pšenice. Na taj način proizvođači mogu, najpre, finansijski da osete boljitak, jer će imati manju upotrebu mineralnih đubriva, a kasnije i u vidu prinosa, koji će biti povećan, jer će poljoprivrednici znati tačno u kom momentu treba da đubre svoje parcele i kako da prihranjuju pšenicu, navela je ona.

Zahtevi za besplatnu hemijsku analizu zemljišta se podnose Poljoprivrednoj stručnoj službi Zrenjanin ili Kancelariji za LER opštine Novi Bečej, popunjavanjem obrasca. Nakon pribavljene određene količine zahteva, PSS će izaći na teren i obaviti uzorkovanje zemljišta. Ukoliko poljoprivredni proizvođači žele da ubrzaju ovaj proces, mogu i sami doneti uzorak u PSS, uz uredno popunjen obrazac zahteva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име