„Nedelja rađanja” ove godine se po 13. put organizuje u Mađarskoj, a po ugledu na tu zemlju peti put u Subotici i drugi u Bečeju u Spomen kući „Tan”. Manifestacija je namenjena pre svega trudnicama, majkama sa bebama i malom decom, ali i svima koji planiraju još dece.

Međutim, odgovore na pitanja trebalo bi da dobiju i oni zainteresovani za teme kao što su: trudnoća, porođaj, postporođajni period, dojenje, uvođenje nemlečne ishrane, rana, afektivna povezanost, nošenje bebe u marami i moderne, platnene pelene. Predavači su stručnjaci i aktivno se bave ovim pitanjima i rado su se odazvali pozivu udruženja „Koreni i krila”.

Bejbi bonding je razvojni program za bebe Veronike Šerborn. Učesnicima radionica predstavljene su teme poput teorije afektivne veze, razvojni pokret, masaža za bebe, ples sa bebama i stimulacija razvoja kroz igru. Ono na čemu se zasniva program jeste afektivna veza sa majkom koja je seme budućeg razvoja deteta, a veza sa majkom započinje još u trudnoći.

Sve o modernim platnenim pelenama prisutni su mogli da čuju od Jelene Ristić. Ona ih je upoznala sa prednostima platnenih pelena u odnosu na jednokratne, bilo je reči o njihovom istorijatu, ali i o ekološkom značaju i prednosti u smislu zdravlja, razlici u ceni…

Mlado udruženje „Koreni i krila“ čine pedagozi. Njihovi ciljevi temelje se pre svega na ličnom iskustvu koje žele da podele sa trudnicama i roditeljima. Želja im je da svojim doprinosom informišu i na najbolji način, iz prve ruke, pripreme roditelje za planiranje potomstva, trudnoću, odgoj dece.

Uoči drugog dela manifestacije koji je predviđen za naredni vikend, 13. i 14. maj,  Gilvazi ističe da majke mogu sa sobom povesti i decu, budući da je pripremljen prostor namenjen njima, i to za menjanje pelena, dojenje, igranje dece.

Dvojezična predavanja i radionice su besplatni.

Detaljni program predavanja i radionica:

ZDRAV POČETAK ŽIVOTA U PRAKSI
Radionica na mađarskom jeziku

Šta se dešava sa nama kada dajemo život detetu? Šta se dešava sa bebom kada se rodi? Kako da omogućimo emotivnu sigurnost tokom porođaja? Tokom ove radionice biće odgovorena pitanja o prirodnim procesima početka života bez tabua i strahova.

PREDAVAČ: Emeše Balaž, dula

VREME: Petak, 13 maj, 15.30

 

NARODNE PESMICE I IGRE ZA DECU OD 0 DO 3 GODINA
Radionica na mađarskom jeziku za mame sa bebama i malom decom

Bebe obožavaju kada sede u krilu, na nogama odrasle osobe ili na tepihu dok se igra sa njima: tapša, golica, ljulja. Sve to uz rimove i ritmove narodnih pesmica razvija sliku tela, osećaj za ritam, pažnju i sluh.

AKTIVNOST VODI: Andrea Bartus, vaspitačica

VREME: Petak, 13 maj, 17 sati

NAPRED, NA KUKU, NA LEĐIMA? – ISPRAVNO NOŠENJE BEBA

Sve se više čuje o pozitivnim efektima nošenja beba u marami. Koje su veze između rane povezanosti i nošenja deteta? Šta dobija dete time da posle rođenja provede puno vremena blizu tela majke? Dali je bebi dobro, udobno u marami? Na ovakva i slična pitanja tražimo odgovore.

PREDAVAČI: Ana Gobor Senaši i Anamaria Pakai Oros, savetnice za nošenje beba

VREME: Petak, 13 maj, 17.30 sati

 

NE GLEDAJTE SAT, VEĆ POSMATRAJTE VAŠU BEBU!
PRIRODNI ZAKONI DOJENJA

Bebina potreba za mlekom i mamina mogućnost da ga proizvede u potrebnoj količini, jedan je od najsavršenijih primera prirodnog zakona potrebe i potražnje. Pored niza prirodnih zakona, koje su često pogrešno shvaćene, nastao je i niz mitova o dojenju usled pogrešnih shvatanja i nedostatka informacija. Ovo predavanje ima cilj da razjasni sva pitanja oko dojenja.

PREDAVAČ: Jasmina Lolin, savetnica za dojenje, dula

VREME: Subota, 14 maj, 9.30 sati

 

KAD, ŠTA I KAKO?
UVOĐENJE NEMLEČNE HRANE I PRIRODNA ISHRANA

Uvođenje čvrste hrane u ishrani beba je postepen proces, čije trajanje je za svaku bebu različito, ali postoje neke uopštene smernice. uvođenje nemlečne ishrane po mesecima, sticanje nutritivnih navika, važnost užina kod dece, važnost holesterola i šećeri u ishrani dece.

PREDAVAČI: Željka Šoš, specijalizant iz oblasti ishrane i Anka Džigurski, master biohemije

VREME: 14 maj, subota, 11 sati

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име