Neophodno je pratiti potrebe tržišta i privredu i uskladiti nastavni planove u odnosu na to, zaključak je okruglog stola kojim je obeležena završnica projekta “Jednaka šansa za sve mlade”, koji je realizovalo Bečejsko udruženje mladih (BUM) u partnerstvu sa Kancelarijama za mlade opštine Bečej i Srbobran i Opštim udruženjem preduzetnika Bečej uz podršku Ministarstva sporta i omladine.[widgetkit id=145]

– Želeli smo ovim projektom da doprinesemo poboljšanju položaja mladih, odnosno da pospešimo njihovo zapošljavanje na lokalnom nivou. Činjenica jeste da mladi nakon srednje škole odlaze na studije, a malo njih se vrati posle toga. S druge strane, oni koji se vrate kući imaju malo prilika da se zaposle, rekao je u Bečeju povodom završetka projekta predsednik Bečejskog udruženja mladih Aleksandar Đekić. Kako je dodao, okrugli sto je organizovan da bi mladi, predstavnici civilnog sektora, lokalne samouprave i institucija izneli stavove i mogućnosti rešavanja ovog za zajednicu važnog problema.

-Cilj okruglog stola „Proaktivno do posla“ je da na jednom mestu okupimo sve lokalne aktere i da otvoreno razgovaramo o poboljšanju zapošljivosti mladih. Takođe želimo da čujemo, odnosno da mladi kažu šta je to što očekuju od nas kao organizacije koja se bavi poboljšanjem položaja mladih, ali i od lokalne samouprave, naveo je Đekić.

Predsednik opštine Bečej Vuk Radojević pozdravio je aktivnosti Bečejskog udruženja mladih i dodao da prostora za realizaciju ovakvih i sličnih aktivnosti ima još.

– Siguran sam da ima niz mogućnosti na nivou pokrajine, republike i da će biti još mogućnosti da zajedno, kao i do sada, nastupimo na konkursima, pa i određenim međunarodnim fondovima i konkursima. Lokalna samouprava želi da ovom angažmanu BUM-a da punu pažnju. Proaktivno učešće jeste ono što se od mladih i očekuje. Mladi ne treba da sede po strani, naročito oni koji završavaju fakultete, jer upravo oni treba da budu nosilac razvoja na lokalnom nivou, objasnio je Radojević i istakao da u najvećoj potiskoj opštini ne postoje dovoljan broj obrazovanih mladih.

Kako je član Saveta za zapošljavanje i član Opštinskog veća opštine Bečej zadužen za privredu i preduzetništvo Dragan Kovačev najavio, jedan od prvih zadataka u 2015. godini jeste razmatranje Nacionalnog akcionog plana za zapošljavanje.

– Savet za zapošljavanje će prvi sastanak na tu temu imati odmah posle praznika, i to kako bismo utvrdili kakve ćemo sve mere preduzimati na lokalu. Pored toga što se mladi ne vraćaju nakon studija u Bečej, postavlja se i pitanje koliko su profili na kojima se obrazuju u srednjim školama potrebni ovom gradu. Imali smo nekoliko sastanaka i sa srednjim školama i dali smo ideje na koje su one odlično reagovale, pa će već od jeseni biti i novih profila. Ukoliko se ne prilagodimo potrebama lokalne privrede, problem zapošljavanja mladih ostaje, kazao je Kovačev.

Potom je otvoren niz tema u vezi sa zapošljivosti mladih na teritoriji opštine Bečej.

– Maturanti osnovnih škola prilikom upisa u srednje škole dolaze u nedoumice u vezi sa daljim obrazovanjem. Trebalo bi edukovati i osme razrede, nešto nalik karijernom vođenju u srednjim školama uoči upisa na fakultete, navela je Svetlana Tašković, direktorka Tehničke škole Bečej. Na ove se reči nadovezao jedan od učesnika na obukama Siniša Erak, rekavši da stiče utisak da se mladi, iako je bečejska opština poljoprivredna, obeshrabruju za upis na poljoprivredni fakultet.

– Nakon završetka studija, takvi bi kadrovi ovde mogli postati privrednici i poslodavci, bez uključivanja u postojeće sisteme. Možda bismo kao opština mogli zajedno u ovom pravcu da delujemo. Na obuci o preduzetništvu smo i saznali na kakve sve načine možemo doći do sredstava i do ostvarenja ovih ideja, rekao je Erak. Direktorka Tehničke škole, sa ovim u vezi, istakla je da bi od naredne jeseni trebalo da se otvori novi smer, i to upravo poljoprivredni tehničar.

Tog dana svečano su uručeni i sertifikati polaznicima dvojezičnih obuka, i to: Komunikacija i javnih nastup, Aktivno traženje posla i Pokretanje sopstvenog biznisa.

Inače, u aktivnostima projekta dodeljeno je 180 sertifikata mladima iz opština Bečej i Srbobran i tri osobe će biti angažovane od strane poznatih poslodavaca.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име