Zahvaljujući aktivnostima u biblioteci meštani Bačkog Gradišta su godinu počeli sa znatno sadržajnijim programima iz oblasti kulture.

 

I od januara 2015. godine, u ogranku Narodne biblioteke Bečej u Bačkom Gradištu gotovo svake nedelje, organizuju se programi za decu i odrasle, na srpskom i mađarskom jeziku. Iz proteklog perioda, kao jedan od najposećenijih programa za odrasle, u biblioteci izdvajaju posetu glumca i pisca Gojka Todorovića, zatim audiciju za Dramsku radionicu, povodom nastupa iste na Palačinka-festivalu, obeležavanje Dana maternjeg jezika na mađarskom jeziku, gostovanje temerinskog dečjeg pesnika Mladena Batajca, ali i gostovanje Nemanje Karapandžića ispred Gradskog muzeja, sa predavanjem o znamenitim Bečejcima. Bibliotekari naglašavaju poseban značaj promocije školskog lista „Gradištanac”, koji izdaje OŠ „Svetozar Marković”, izabran ove godine za najbolje školske novine u Srbiji, u kategoriji osnovnoškolskih listova. Broj članova u gradištanskoj biblioteci povećan je u odnosu na broj iz proteklih godina, a prema rečima mladih gradištanskih bibliotekara knjižničara Ernea Čordaša i bibliotekarke-edukatorke Marijane Đaković, za rad ih inspirišu ljudi i deca oko njih.

Takođe, napominju da je saradnja sa školom, ali i drugim institucijama kulture, podignuta na viši nivo, a neretko se dešava da je biblioteka, u smislu prostora i opšte atmosfere, sve češći izbor – kako meštana, tako i onih sa strane, i to za održavanje različitih aktivnosti. U biblioteci kažu da uživaju punu podršku rukovodstva bečejske biblioteke, a za naredni period najavljuju i bilingualne programe, među kojima će prvi biti dvojezični pripovedački skeč „Legenda o gradištanskim palačinkama”. -Biblioteka, kao institucija, odavno je prestala biti „strašna zgrada” za koju su sinonimi mir i tišina. U 21. veku, a uzimajući u obzir današnje sisteme vrednosti, biblioteka i treba da bude mesto puno života, puno živih misli i reči. Biblioteka je mogućnost, a mi se trudimo da je, kao takvu, svima pružimo, rekli su u gradištanskoj biblioteci. Da podsetimo, u gradištanskoj biblioteci, pored Ženske radionice koja se realizuje na nedeljnom nivou, svake subote se realizuju i obrazovne aktivnosti za romsku decu i decu iz socijalno ugroženih porodica, u okviru projekta „Pruži ruku, budi drug”.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име