Narodna biblioteka Bečej juče je obeležila 117. godina postojanja i uspešnog delovanja u kulturi i šire. Jer, na današnji dan 1898. godine Velika opština Stari Bečej, tada u sastavu Bač – Bodroške županije, donela je „Pravilnik o postavljanju, smeštaju i rukovanju Opštinskom narodnom bibliotekom“. Prva biblioteka u Starom Bečeju počela je da puni knjižni fond s neznatnim brojem naslova na srpskom i mađarskom jeziku.

Knjige su bile smeštene u sanduku za drva u jednoj od opštinskih prostorija. Od 1963. godine, Opštinska biblioteka je postala matična za teritoriju čitave bečejske opštine, a današnji naziv je od 1976. godine. Vremenom je izrasla u savremenu ustanovu kulture i sa ograncima u Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i Radičeviću broji više od 100.000 naslova. Tim povodom, sinoć je organizovana tradicionalna manifestacija Dan Narodne biblioteke Bečej. Lepo osmišljen program imao je dva dela. Primadona SNP u Novom Sadu Vera Vitkai Kovač i njena kći operska pevačica dr Agota Kučera Vitkai muzičkom numerom su otvorile prvi deo, Svečanu akademiju, a onda su se ređali pozdravni govori. Prisutnima se prva obratila direktorka slavljenika Izabela Šormaz i, između ostalog, ukratko prezentovala bogatu aktivnost tokom ove godine. -Lane smo Dan biblioteke posvetili Bogdanu Dunđerskom, a ove godine našim nekadašnjim sugrađanima Jevrejima.

Tim povodom, Klub zavičajaca je tokom godine obavio istraživanja i snimio amaterski dokumentarni film „Nasleđe jevrejske zajednice u Bečeju“, koji ćemo večeras premijerno videti, najavila je „dokumentarac“ Izabela Šormaz. U daljim besedama čestitke su uputili predsednik opštine Bečej mr Vuk Radojević, koji je primetio da biblioteka nije samo „čuvar tradicije pismenosti raznih narodnosti“, nego, uz Gradski muzej i Gradsko pozorište, „stub kulture u gradu“, a nadahnutim rečima govorila je i zamenica predsednika skupštine opštine Bečej, Edit Silađi. Potom se prigodnim rečima obratio direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić istakavši da su biblioteke „pokretači pozitivnih promena“. Biranim rečima prisutnima i slavljeniku obratio se upravnik Matice srpske Selimir Radulović, koji je primetio „da ako danas želimo da ostanemo pri čistoj pameti, s vremena na vreme uz pomoć raširenih krila knjige treba da provetrimo mozak vazduhom drugih epoha“.

Predsednik Jevrejske zajednice u Novom Sadu Goran Levi je u ime vojvođanskih Jevreja izrazio zadovoljstvo što su, uglavnom, mladi ljudi grada u kom više nema Jevreja učestvovali u realizaciji projekta vezanog za izradu „dokumentarca o životu Jevreja“. Njegovu besedu oplemenila je pesmom na hebrejskom Bečejka Nataša Katić Radosavljević, a onda je, uz dužnu pažnju, viđen 45-minutni „dukumentarac“ u produkciji Kluba zavičajaca Narodne biblioteke Bečej. Na kraju Svečane akademije uručene su povelje Gradimiru Laliću, Nikolini Prodanović, Žarki Svirčev, Dušanki Vijatov, OŠ „Petefi Šandor“ i Ekonomsko-trgovinskoj školi. Drugi deo proslave je bio Dobrotvorni bal na kom je svirao legendarni bečejski sastav „Sigme“, a bal je otvorila plesna grupa MKD „Petefi Šandor“ u balskim toaletama, posle čega je sviran valcer… Mnogi su se odazvali akciji od sredine novembra i već uplatili dobrotvorna sredstva za kupovinu knjiga, a ulaznica za bal je bio prilog u dobrotvornoj kutiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име