Da li ste čuli za pojam bindžovanje i da li znate šta ovaj pojam znači?

Bindžovanje (binge-watching), najprostije možemo objasniti kao maratonsko gledanje televizijskog programa, najčešće serija, a u ovu grupu spadate ukoliko ste bar jednom za noć odgledali celu sezonu omiljene serije. Ako u proseku gledate dve do šest epizoda zaredom onda ste bindžer. Naime, ovaj trend je poslednjih godina zahvatio ceo svet, pa nije ni čudo da mnogi jedva čekaju vikend kako bi mogli da se prepuste svojoj omiljenoj aktivnosti, bindžovanju. Kako sugerišu stručnjaci ovakav vid opuštanja može predstavljati nov oblik zavisnosti ali i put ka depresiji. Prema jednom istraživanju koje su sproveli naučnici u Teksasu u kome su učestvovali mladi između 18 i 29 godina govori u prilog tome da su oni usamljeniji i depresivniji više bindžovali.

Pitali smo mlade da li i oni bindžuju i koliko vremena troše na ovakav vid aktivnosti.

-Moram da priznam da često bindžujem kada imam vremena. Naime zbog obaveza na fakultetu i ispita nemam vremena da svakodnevno gledam omiljene serije, zato kada ugrabim malo vremena odgledam po nekoliko epizoda, kaže Aleksandra.

-Nisam znao da se to tako zove, ali da, bindžujem. Televizor skoro i da ne gledam, jer na internetu mogu da nađem sve što me zanima, od filmova, serija i emisija. Kada imam vremena odgledam nekoliko epizoda pa čak i sezonu omiljene serije, navodi Milan.

-Ne bindžujem, gledam serije kada imam vremena i to po jednu epizodu dnevno, trošenje nekoliko sati na gledanje serija mi je previše, jasna je Katarina.

-Gledam nekoliko epizoda zaredom, a ukoliko je serija zanimljiva desi se da odgledam i celu sezonu neke serije. Ne vidim ništa loše u tome s obzirom da preko radnih dana imam dosta obaveza pa ne stignem. Desi se i da se okupi društvo pa umesto da izađemo u grad odlučimo da gledamo filmove ili serije, što da ne u društvu je zanimljivije. Mislim da je bindžovanje jedino opasno ukoliko to radite često, i ukoliko zbog toga niste odmorni ako imate obaveze, rekao nam je Miloš.

Monika Mirkov, polaznica obuke „Pokreni mehanizam“

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име