Várhatóan két év múlva be kell majd zárni Óbecsén a Botra szeméttelepet, ezt követően a nagykikindai regionális hulladéklerakóra fogják szállítani a szemetet.

A bezárásra beruházásokkal készül fel a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft., ugyanis ezeknek köszönhetően csökkenteni lehet majd a regionális hulladéklerakóra történő szállítás és a szeméttárolás költségeit.

– A község területéről évente 20 ezer tonna szemetet szállítunk a Botrára. Ha majd Nagykikindára kell vinni ennyi hulladékot, az közel félmillió euróba kerülne. Annak érdekében, hogy a szállítás és a tárolás minél kisebb költség legyen, itt a Botrán egy új csarnokban szétválogatjuk, préseljük és bálázzuk a szemetet – mondta el Fejes Zoltán igazgató.

Nemrégiben a Botránál 400 facsemetét is elültettek, ezzel egy 10 méter szélességű szélvédett övezet lesz a szeméttelep körül, de Mileševón és Dreán is elültettek 50 facsemetét. A vállalat 225 növényt saját költségén biztosított, és ugyanennyit adományozott a szabadkai Goranski rasadnik is.

A kommunális vállalat az éves szinten közel 1600 tonna építési törmelék és a szemét több mint 40 százalékát kitevő biohulladék újrahasznosítását is szeretné megoldani a közeljövőben. Az ehhez szükséges egymillió eurót pályázati támogatásokból és adományokból tervezi megszerezni a vállalat.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Boldogulás a szülőföldön – az állam intézkedései és a polgárok igényei / Ostanak kod kuće – potezi države i potrebe građana“ koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име