A döntés, mely szerint a járványhelyzet miatt az általános és középiskolák tanulói interneten és tévéműsorok segítségével kell tanuljanak, komoly gondot jelent az óbecsei Bratstvo Általános és Középiskola tanárainak és diákjainak.

A tanintézményben a közelmúltig kis csoportokban folyt az oktatás, de a mostani helyzet hatalmas kihívást jelent az iskola számára – a pedagógusok szerint a valós tanári támogatás nélkül folyó oktatásnak nehezen helyrehozható következményei lesznek.

– A mi tanulóink igényeinek a kiscsoportos foglalkolások felelnek meg. Az online munka nehézségekkel jár, hiszen a mi diákjaink családjai gyakran áram és az online oktatáshoz szükséges műszaki felszereltség nélkül élnek – mondta el Horváth Zoltán igazgató.

Kurczinák Kiss Szilvia gyógypedagógus, logopédius tájékoztatása szerint az iskola csaknem minden tanulója egyéni foglalkozásban is részesül, defektológusok, logopédusok, tiflológusok, fejlesztő szakemberek, redukátorok foglalkoznak velük – a diákokat most ezektől a lehetőségtől is megfosztják, ráadásul sok családban a szülők is mentális nehézségekkel küszködnek, így nem tudnak segíteni a gyerekeiknek a tanulásban.

Horváth Zoltán igazgató elmondta: a Bratstvo iskola az inklúzió miatti nehézségek megoldásában támogatást nyújt a többi iskolának is, de több szakemberre lenne szükségük. Munkaerőfelvételi kérelmüket megküldték az illetékes minisztériumnak, ahonnan egyelőre nem érkezett válasz.

Az iskola két épületében összesen 103 diák tanul.

A december 3-án ünnepelt Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja az utóbbi tíz évben egyben az iskola napja is. Közös ünneplés helyett az iskola tanárai ezen a napon is a házi feladatok összeállításán dolgoztak, hogy a kinyomtatott anyagokat postán vagy személyesen eljuttathassák a diákjaikhoz.

Az iskola szakemberei a munkájuk végzéséhez szükséges eszközök beszerzésében is sokszor adományokra szorulnak, legutóbb például egy a gyógyszertárakhoz intézet körlevelük után jutottak hozzá vérnyomásmérőkhöz.

Az iskola Đura Jakšić utcai épülete is nagyon rossz állapotban van, a diákmosdó felett például nincs mennyezet, a guggolós vécén pedig nincs ajtó. Az igazgató elmondása szerint létszükséget lenne ezt az épületet rendbe tenni, de évek óta csak ígéreteket kapnak támogatás helyett.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Boldogulás a szülőföldön – az állam intézkedései és a polgárok igényei / Ostanak kod kuće – potezi države i potrebe građana“ koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име