Bečejka Jelena Jovanović (26) je apsolventkinja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Poslednjih godina studija iskoristila je priliku da se usavršava u nekoliko evropskih zemalja, a ovih dana pakuje kofere za Tunis gde će boraviti na naučnoj razmeni. Iako je do sada po Evropi išla turistički i preko studenstkih razmena, ne bi imala ništa protiv da u jednoj od zemalja sveta i gradi karijeru lekara. Razloga za to ima nekoliko.

Jovanovićeva se kroz profesionalne i naučne razmene za studente medicinskih fakulteta upoznala sa zdravstvenim sistemom u Nemačkoj, na Malti, ali i Letoniji, a uskoro će videti i bolnice u afričkoj državi Tunisu, gde će raditi na međunarodnom naučnom projektu. – U avgustu idem u Tunis, gde ću učestvovati u izradi projekta na njihovom odeljenju iz psihijatrije. Prošle godine u septembru sam bila na Evropskoj konferenciji studenata medicine u Berlinu, gde sam prezentovala svoj rad iz otorinolaringologije na studentskom kongresu, a 2012. sam prezentovala rad iz dermatovenerologije u Mastrihtu u Holandiji. Što se studentskih razmena tiče, na Malti sam boravila u oktobru 2011, u Mater Dei bolnici u Msidi, na odeljenju opšte hirurgije. U Rigi sam bila u julu prošle godine, u Pol Stradins univerzitetskoj bolnici, na odeljenju urgentne medicine. Sve to sam išla preko organizacije koja se zove IFMSA (Međunarodna federacija asocijacija medicinskih fakulteta) koja organizuje profesionalne i naučne razmene za studente fakulteta svojih članica širom sveta. Koliko je meni poznato, naša zemlja potpiše godišnje nekoliko desetina ugovora, 100 najviše, koji se podele među fakultetima u našoj zemlji, gde Novi Sad dobije oko 20, pa se studenti prijave i rangiraju, objašnjava buduća lekarka. Ova dvadesetšestogodišnja studentkinja medicine je provela i dva meseca u Nemačkoj, gde je možda stekla i najviše praktičnog znanja. Na ovakvu vrstu edukacije naišla je sama, bez ičijeg posredstva. Ispostavilo se da je potez bio pun pogodak.

– U nemačkom Pasau sam bila u novembru i decembru, a na istoimenoj klinici, na odeljenju anestezije i intenzivne nege. Sama sam kontaktirala kliniku i pitala da li mogu da odradim deo prakse tamo. Drago mi je što sam ta dva meseca provela tako, jer se, naročito u Nemačkoj, kao i na Malti, mnogo više vremena i pažnje posvećuje praksi studenata. Na Malti imaju mali broj studenata, tako da su vežbe u malim grupama, svaki student ima mentora koji vodi računa o tome da vide sve što treba i o tome kako napreduju sa učenjem. U Nemačkoj imaju organizaciju studentske prakse na nacionalnom nivou, što im omogućuje da praksu odrade u bolnicama širom zemlje, a pri tom je program svuda isti. To kod nas nije slučaj, nažalost. S druge strana, u Letoniji je situacija, kada je praksa u pitanju, vrlo slična onoj kod nas, kaže Jovanovićeva. Od putovanja u Afriku očekuje da, pored novih saznanja, upozna interesantne ljude, jer je do sada u evropskim zemljama, vreme koje je imala na raspolaganja između bolnice i čitanja stručne literature i pripremanja prezentacija, provodila sa, kako kaže, interesantnim ljudima iz celog sveta.

– Nadam se da će u Tunisu biti zanimljivo, jer volim da pišem radove. Do sada sam napisala četiri naučna, koja sam i prezentovala na kogresima u Nemačkoj, Holandiji, Crnoj Gori i kod nas. Prioritet mi je i da steknem iskustvo u radu na međunarodnom naučnom projektu, da naučim nešto novo iz te oblasti, da vežbam francuski jezik, ali i da vidim taj deo Afrike, u kojoj inače nisam bila. Verujem da ću i ovde upoznati zanimljive ljude, kao što sam upoznala u drugim zemljama. Većinom srećem ljude željne znanja i prakse, ali razgledanja znamenitosti, kulturnih dešavanja, novih poznanstava. Lep je osećaj biti u takvom društvu, gde se spajaju kulture i kada zajedno obilazimo trgove, spomenike, prirodne lepote. U posebno lepom sećanju mi je bio boravak u Letoniji, gde smo nas nekoliko otišli i u susednu Litvaniju, ali i do Finske, priča Jelena Jovanović. Buduću lekarku iz Bečeja od jeseni očekuje još jedno novo iskustvo. Naime, Jovanovićeva će bitna jedna od studenata medicine koji će u vojvođanskim školama biti deo kadra koji će predavati novi predmet, reproduktivno vaspitanje.

– U septembru počinjemo sa pilot projektom Pokrajinskog sekretarijata za omladinu i sport, a mi studenti ćemo tako volontirati. Privukla me je ta priča, delovalo mi je kao da bi moglo da bude zanimljivo iskustvo. Pored svega toga, smatram da je takva edukacija preko potrebna u našim školama, jer postoji značajan problem među mladima vezan za reproduktivno zdravlje, tu mislim na polno prenosive bolesti i maloletničke trudnoće, a prevencija i edukacija su uvek najbolje rešenje u tim slučajevima, ocenjuje Jelena Jovanović. Prema njenim rečima, učesnici na projektu će biti raspoređeni po gradovima nakon završe obuke, kad budu oformljeni timovi i kada se bude ustanovilo koja škola bi kome najbolje odgovarala, kako iz tehničkih razloga, tako i prema specifičnostima škola. I dok priprema poslednje ispite, ova studentkinja, osim što je očekuju karijerni izazovi i pre nego što stekne zvanje lekara, razmišlja o tome da nastavi školovanje, ali u inostranstvu.

Kao i većina mladih, želela bi posao nađe van Srbije, a za građanje karijere van zemlje, osim iz novčanih razloga, navodi je i mišljenje da u pojedinim zemljama sveta ima više uslova za napredovanje i usavršavanje. – Kad završim fakultet, imam šest meseci staža da odradim i da položim državni ispit, pa ću tada videti šta mi se nudi. Ono što bih najviše volela je da nastavim sa usavršavanjem, da li u vidu specijalizacije ili čak nekih doktorskih studija u inostranstvu. Nadam se da ću biti u prilici da to sve postignem. Što se zaposlenja i karijere tiče, smatram da su ovde uslovi za napredovanje i usavršavanje ograničeni, ali, ako mi se pruži prilika da radim u nekoj od zdravstvenih ustanova u zemlji, imala bih razlog za ostajanje, zaključila je Jovanovićeva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име