– Treba napraviti Omladinski centar, opremiti ga, kako biste se vi, mladi, tamo okupljali, naučili nešto novo, kaže naša sugrađanka, jedna od onih koji su u subotu na Gradskoj pijaci popunili anketu u okviru akcije „Budžet po meri gradana, i ti se pitaš!“ i dali predloge na šta opštinska vlast da usmeri 100 miliona dinara iz budžeta za narednu godinu.

Cilj zajedničke akcije Bečejskog udruženja mladih, sa opštinom Bečej, jeste veće uključivanje građana u proces donošenja odluka.

Građani treba da poznaju budžetske procese, a oni treba da budu transparetni, kao i rad lokalne samouprave, rekla je Ana Marić u ime organizatora. Ona dodaje da građani najveće potiske opštine imaju puno pravo da budu pitani i da daju predloge jer je novac u opštinskoj kasi u stvari njihov novac.

-Ono što su nam sugrađani rekli jeste, uglavnom, da novac treba da se usmeri na asfaltiranje ulica, na dolmu, da se reši problem pasa lutalica, da se više uloži novca u to da opština postane turistički centar… kaže aktivistkinja BUM-a Ana Marić.

 Upravo ovakve akcije,u koje su direktno uključeni svi građani koji to žele, promovišu opštinu Bečej, kažu inicijatori akcije.

 Građani svoje predloge mogu kandidovati do 20. oktobra, a 28. i 29. će u mesnim zajednicama biti organizovano glasanje za predloge sa najvećim brojem glasova. Nakon toga, „pobednički predlozi“ će biti pretočeni u projekte i naći će se u budžetu opštine Bečej za 2018. godinu, za šta će biti opredeljeno 100 miliona dinara.

Bečejsko udruženje mladih je okviru projekta „Ka transparentnijoj i odgovornijoj javnoj upravi na lokalnom nivou” u saradnji sa Centrom za evropske politike, a uz podršku Evropske unije i Kraljevine Holandije sprovodilo monitoring usvajanja budžeta. Objavljeni sadržaj je odgovornost BUM-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Kraljevine Holandije.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име