Budžet opštine Bečej za narednu godinu iznosiće oko 1, 7 milijardi dinara.
Javna rasprava o budžetu održana je 21. decembra od 19 sati u zgradi opštine Bečej.

Prisustvovali su joj samo predstavnici opštine Bečej, novinari, predstavnici organizacija civilnog društva. Iako niko od građani nije došao na finalni događaj, u oktobru i novembru se u svim mesnim zajednicama razgovaralo o budžetu. Međutim, nacrt budžeta nije objavljen blagovremeno, pa stoga nije bilo ni primedbi građana.

Član Opštinskog veća opštine Bečej Dane Mandić otvorio je javnu raspravu. Između ostalog, on je rekao da se pri izradi budžeta vodilo računa o tome da se budžetski prioriteti koji su izglasani prilikom akcije „Budžet po meri građana – I ti se pitaš“ uvrste u budžet, ali da taj dokument nije samo ta akcija, već su tu i kapitalne investicije koje ovog puta nisu uvrštene u budžet jer se, kako je objasnio, ne može sa sigurnošću reći kojom dinamiom će se dobijati sredstva od viših nivoa vlasti.

Mandić je naveo prioritete koji su „ušli“ u budžet. Među njima je rekonstrukcija puta kod Gerontološkog centra u naselju Sever Đurkić za šta je predviđeno 3.000.000 dinara.

On je naveo da su se u svim msэsnim zajednicama našli predlozi za sanaciju dotrajalih trotoara u određenim delovima naselja, te da su zbog toga svakoj mesnoj zajednici opredeljena sredstva za te namene, kao i u okviru sredstava opredeljenih za JP „Komunalac“ za tekuće održavanje trotoara u iznosu od 3.480.000 dinara. Tu je i postavljanje javne rasvete na pojedinim lokacijama gde je takođe opredeljeno „Komunalcu“ 8.500.000 dinara.

Budući da su prioritet bila i dečja igrališta, „Komunalcu“ je takođe opredeljeno i 3.980.000 dinara za izgradnju novog igrališta i održavanje postojećih.

Član Opštinskog veća Mandić dalje je istakao da su Mesnoj zajednici „Bratstvo – Jedinstvo“ opredeljena sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije za sanaciju Doma kulture „Fekete Maćaš“ u iznosu od 300.000 dinara. Obnova ovog objekta bio je jedan od prioriteta građana Novog sela.

Javnom preduzeću „Komunalac“ Bečej je opredeljeno 17 miliona dinara za održavanje puteva što će biti usmereno za asfaltiranje ulica i nasipanje tucanikom. I ovo je bio jedan od prioriteta građana u celoj opštini Bečej. On je dodato da je u ovogodišnjem budžetu bilo opredeljeno 1,1 milion dinara za izradu projektno – tehničke dokumentacije i da se tu ne završava angažovanje opštine oko realizacije tog projekta. U nastavku je bilo reči o prioritetima građana iz Bačkog Petrovog Sela.

U tom mestu je u okviru akcije bilo najviše glasova za uređenje centra sela i to oko prodavnice „Gomeks“ i apoteke „Apolo“ i na početku ulice Dr Imrea Kiša. U budžetu opštine Bečej za narednu godinu je za te namene između ostalog opredeljeno 2.550.000 dinara. Na okruglom stolu u Bačkom Petrovo Selu, podsetio je Mandić, govorilo se o postavljanju video nadzora. S tim u vezi, kako je rečeno na javnoj raspravi, planirano je da se oko 18 miliona dinara izdvoji za postavljanje video nadzora na teritoriji čitave opštine.

Na pitanje novinarke portala MojBečej da li je budžet za narednu razvojni ili socijalni i da li se očekuje povećanje prihoda tokom godine Milja Dabetić, šefica Odseka za finansije Opštinske uprave Bečej je rekla da je on realan i u skladu sa smernicaa Ministarstva finansija. Pored toga, na pitanje šta je sa Budžetskim portalom koji je opština Bečej dobila posredstvom projekta Stalne konferencije gradova i opština Dabetić je rekla da portal postoji, ali da se ne koristi zbog nedostatka kadrova u upravi. Svetlana Vuletić, zamenica predsednika opštine Bečej, nadovezala se rekavši da je još uvek na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. Ona je rekle da je za svako novo zaposlenje potrebna saglasnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kao i Ministarstva finansija i da je u prethodnom periodu veliki odliv kadrova.

Sednica Skupštine opštine Bečej na kojoj bi budžet za narednu godinu trebalo da bude usvojen zakazana je za petak 30. decembar.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име