Predstavnica Bečejskog udruženja mladih, Marina Kovačev, učestvovala je na međunarodnom seminaru “ACTive YOUth“ održanom od 16. do 23. juna 2013. u Mavrovu – nacionalnom parku u Makedoniji. Na seminaru se okupilo 34 mladih iz šest zemalja Evrope kako bi tokom osmodnevnog programa analizirali trenutno stanje na temu omladinske participacije.

 

Učesnici – mladi koji su aktivni u civilnim organizacijama u svojoj zemlji, ili vode programe neformalnog obrazovanja, prvenstveno su se bavili lestvicom participacije, zatim njenim principima, razmatrali prepreke, podsticaje i potencijalna rešenja za unapređivanje učešća mladih u društvu. Takođe, učesnici su posetili nekoliko omladinskih organizacija u Tetovu, nadomak Mavrova i prisustvovali izlaganjima predstavnika institucija koji se bave mladima. Projekat je realizovala britanska organizacija „Global love“ u saradnji sa makedonskim udruženjem „Centar za interkulturalni dijalog“, a finansiran je od strane Britanskog saveta i programa „Mladi u akciji“ Evropske komisije. Proizvod ovog seminara je publikacija – priručnik o omladinskoj participaciji koji su učesnici seminara sastavili na osnovu potreba različitih ciljnih grupa mladih – LGBT populacije, mladih sa invaliditetom, onih koji žive u siromaštvu i manjinskim nacionalnim zajednicama. Publikacija će biti dostupna na engleskom jeziku, u elektronskoj verziji na internetu.

Marina Kovačev za portal MojBečej.rs kaže da, iako ovakve obuke pohađa već godinama, svaki put stiče dragocena znanja, partnerstva i uspomene. Konkretno o temi ovog seminara, kaže da joj je bila značajna jer je imala priliku da stekne uvid u institucionalna rešenja po pitanju mladih u različitim zemljama, ali i da podeli priču BUM-a, koji je od neformalne grupe mladih postao jedan od najprepoznatljivijih omladinskih udruženja u zemlji.

Pored glavnih edukativnih aktivnosti na ovom projektu, učesnici su uživali i u planinarenju, poseti prećini, planinskom biciklizmu i imali su priliku da predstavljaju tradiciju svojih zemalja i njihove matične omladinske organizacije. Ove aktivnosti podržavaju ciljeve Evropske komisije – razbijanje predrasuda mladih i uspostavljanje partnerstava.  

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име