Zloupotreba službenih vozila u privatne svrhe jedna je od „najomiljenijih disciplina“ koju primenjuju državni službenici i funkcioneri na svim nivoima, od opštinskog do republičkog, ocenjuju iz Bečejskog udruženja mladih (BUM). Kako bi tome stali na put, pre svega na lokalnom nivou, ova organizacija je obezbedila sredstva za „brendiranje“ opštinskih vozila. Na taj način, žitelji Bečeja će imati priliku da kontrolišu, eventualno, nenamensko trošenje novca iz opštinske kase. Podršku za ovaj potez BUMovci su tražili i od predsednika opštine Vuka Radojevića, i očekuju pozitivan odgovor, jer su u suprotnom spremni da „vode oštriju javnu kampanju”. 

Prema rečima predsednika BUM-a Aleksandra Đekića, ovaj vid zloupotrebe, rasipništva i bahatog ponašanja nikada nije prestajao, bez obzira na promene režima i vlasti još od komunističkog doba. Kako navodi, to se „toliko ustalilo da građani doživljavaju „normalnim“ kada subotom na pijaci vide funkcionera kako u službeni auto pakuje kupljene namirnice”.

Đekić objašnjava da je Bečejsko udruženje mladih samo delimično upućeno u podatke o potrošnji goriva i pređenim kilometrima službenih vozila, a te cifre su, kako ističe, ogromne. – U više smo navrata bili svedoci zloupotrebe službenih vozila u privatne svrhe. Upravo iz tih razloga smo se nedavno obratili i predsedniku opštine Vuku Radojeviću sa ovom inicijativom, za koju smatramo da će biti od izuzetnog značaja na obostrano zadovoljstvo, istakao je Aleksandar Đekić.

BUM je zato obezbedio sredstva za „brendiranje“ opštinskih vozila, u vidu grba opštine i natpisa, koji bi bili zalepljeni ispod lajsni vozačevih i suvozačevih vrata. Vozni park bi se, kako kaže, obeležavao nakon radnog vremena, kako se ne bi ometao rad lokalne samouprave.

– Na ovaj način će građani biti u mogućnosti da lakše ustanove kada se zloupotrebljavaju službena vozila i na taj način nenamenski troše budžetska sredstva, a ovakvim „pritiskom javnosti“ direktno ćemo uticati na uštedu, ističe Đekić u ime organizacije mladih.

On još navodi da će podršku prvog čoveka Bečeja ovoj inicijativi građani prepoznati kao iskreno zalaganje za racionalizaciju u potrošnji budžetskih sredstava i borbu protiv korupcije. – Nadamo se da će predsednik naše opštine prihvatiti ovu inicijativu, kako ne bismo morali da rasipamo našu energiju na peticiju i oštru javnu kampanju da su funkcioneri i zaposleni zaštićeni u protivzakonitim radnjama, zaključio je predsednik BUM-a Aleksandar Đekić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име