Od svih nas zavisi u kakvom ćemo društvu živeti. Moralna obaveza svih je da nasilje prepoznaju, prijave i da utiču na njegovo smanjenje. Izaći iz nasilnog kruga veoma je težak i komplikovan proces za žrtvu i zavisi od mnogih činilaca.

Važno je da se žena informiše o svojim pravima, a da svaki građanin, ukoliko prepozna rodno zasnovano, nasilje u porodici i partnerskim odnosima, isto i prijavi, jer, nasilje nije privatna stvar. Perfomans Bečejskog udruženja mladih (BUM) realizovan je na Gradskoj pijaci u Bečeju sa tim ciljem. Našminkane, tako da prikazuju povrede usled fizičkog nasilja, aktivistkinje BUM-a nosile su transparente na kojima su, između ostalog, bili ispisani česti izgovori nasilnaka i povodi za nasilje. Poruka BUM-ovaca je da naše društvo treba da ima nultu toleranciju na nasilje, kao i da žrtva nikada nije kriva.

Pored fizičkog, žrtva nasilja trpi i psihičko nasilje, a pored toga neretko i seksualno i ekonomsko.

Akcija Bečejskog udruženja mladih izazvala je oprečne reakcije građana. Jedni su prolazili i nisu se zanimali za to što se na ulazu na pijacu događa, dok su drugi neverice posmatrali o čemu se radi, a pojedini se i raspitivali o performansu.

Projekat „Jednako vredimo – ka efikasnijem informisanju o psihičkom, ekonomskom i fizičkom nasilju nad ženama, sa akcentom na višestruko marginalizovane žene“ realizuje Bečejsko udruženje mladih i putem medijskih sadržaja na portalu MojBečej, uz podršku pokrajinskog Zavoda za ravnopravnost polova.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име