Ronioci žandarmerije još nisu pronašli telo bečejskog ribolovca Janoša Taloa Maćike (65), dok je čamac u kojem je bio prilikom ribolova kraj brane na Tisi kod Novog Bečeja, lociran na dnu reke pedesetak metara udaljen od šeste prevodnice.

Podsećanja radi, Maćiku je, zajedno sa čamcem, „progutala“ reka kad je u petak ujutru oko 3.15 sati došao da izvadi postavljenu ribarsku mrežu u bazenu neposredno uz prevodnicu.

Iako je bilo rano jutro, bilo je očevidaca tragičnog događaja. Jer, Maćika je popio jutarnju kafu sa ženinim bratom i prijateljem na bačkoj strani tiske obale i krenuo svojim plastičnim čamcem opremljenim snažnim motorom „jamaha 40“ da izvadi postavlenu ribarsku mrežu. Izgleda da je, upravo, mreža došla glave Maćiki.

Pretpostavlja se da se mreža omotala oko elise motora, pa Maćika nije mogao da startuje motor i napusti mesto nesreće, a kako se nalazio u blizini same kapije brane, gde ima opasnih virova, nestao je u deliću sekunde zajedno sa čamcem. Čuo se samo tresak i posle toga mukla tišina.

Na drugoj strani vapaj i jecaj porodice. Vest o tragediiji širila se Bečejom. Gotovo da niko ne može da poveruje u strašnu vest, pa su je, po pravilu, proveravali. Jer, Maćika je bio izuzetno spretan ribolovac, iza kog su brojne ribolovačke ekspedicije, a Tisu je poznavao „kao svoj džep“. Zahvaljujući tome, snažnom čamcu i svojoj hrabrosti, u nekoliko navrata je spašavao ribolovce koji su upali u reku i pretila im je opasnost, kao njemu „crnog petka“, pa ih je žive i zdrave vadio iz reke, a njega ni mrtvog ne mogu da pronađu.

-Bio sam često puta sa Maćikom u ribolovu, znam dobro mesto gde se tragedija dogodila. Video sam kako se vrtlog u vodi poigrava sa balvanima debljine četrdesetak santimetara, uvuče ih, pa izbaci… Motor čamca je izuzetno jak, ali mreža zna, kad se omota oko elise, da zaustavi i šlepove, napominje njegov prijatelj Dragan Radaković.

Ronioci žandarmerije su locirali čamac na dnu reke pedesetak metara nizvodno od mesta tragedije, ali im treba vremena da ga izvade. Ne treba izgubiti iz vida da je čamac s motorom „jamaha 40“ težak preko pola tone i voda ga je toliko odnela. Ljudsko telo je sitnica za vodenu silu, ali ronioci žandarmerije, ribari i policija ne gube nadu i nastavljaju potragu za utopljenikom.

 

Petoro dece ostalo bez roditelja

Janoš Talo iz dva braka ima petoro dece, četiri ćerke, koje imaju svoje porodice, i šesnaestogodišnjeg sina Viktora. Dve ćerke iz prvog braka su u Americi, a druge dve su u Škotskoj, odnosno na Kipru. Sin Viktor je živeo sa njim, pošto mu je druga žena umrla pre osam godina.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име