Povodom Međunarodnog dana ptica koji se obeležava 10. maja, nekoliko nastavnika zajedno sa učenicima OŠ „Sever Đurkić”, OŠ „Petefi Šandor”, OŠ „Svetozar Marković” i Gimnazije Bečej, kao i ornitologom Tiborom Buzoganjom, obišli su pojedine lokalitete na teritoriji Bečeja.

U okviru mini ekskurzije zadržali su se na vodenom staništu mnogih ptica, bečejskom Ribnjaku, kao i na Rimskim šančevima kod Bačkog Gradišta gde je ekspedicija bila u prilici da se upozna sa stepskim biljkama kojima obiluje taj prostor. Naime, radi se o mestu gde se nekada Tisa izlivala, a pošto joj se tok menjao, za sobom je ostavila bogatu faunu.

Da čas u prirodi može itekako biti zanimljiv potvrdili su nam i đaci.

Iako različiti lokaliteti, podjednako su zanimljivi i na njima živi ili dolazi po hranu veliki broj ptica. Za kratko vreme bečejski školarci imali su priliku da upoznaju sa čak 40 različitih vrsta.

Ornitolog Buzoganj kaže da je dvostruko lepši doživljaj prirodu posmatrati u društvu.

Čas u prirodi vredi hiljadu puta više nego čas u školskoj učionici, jer deca i mladi u neposrednom kontaktu sa prirodom mogu više da nauče i da budu deo nje. Roditelji i nastavnici treba mnogo više vremena da provode sa decom u prirodi jer je konzumirati prirodu, kako Buzoganj veli, od izuzetnog značaja za razvoj i život pojedinca.

Profesorka biologije Emeše Tot napravila je retrospektivu aktivnosti na projektu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” koji se realizuje sa Udruženjem građana EkoBečej i najavila je nove, a sve u cilju edukacije mladih, ali i čitavog stanovništva o zaštiti životne sredine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име