Tek što je završena totalna rekonstrukcija centralnog gradskog trga, popularna „Pogača“, i sanacija skoro vek i po stare zgrade OŠ „Zdravko Gložanski“, krenulo se s kompletnom rekonstrukcijom Dositejeve ulice, potom u produžetku sledi rekonstrucija trga Čilag, koji je raskrsnica pet saobraćajnica, pa postavljanje novih trotoara u Zelenoj ulici od Novosadske ulice do Zelenog korzoa prema Tisi. Rečju, centar Bečeja je i dalje veliko gradilište.

-Godinama se nije ulagalo, mnogo toga je dotrajalo i naša obaveza je bila da povedemo računa o najneophodnijim investicijama, započinje aktuelnu investicionu priču predsednik opštine Bečej Dragan Tošić.

-Imamo četrdesetak projekata koji se rade ili čekaju svoju realizaciju. Pratimo sve konkurse viših novoa vlasti i epilog je vidljiv. Samo za tri aktuelna projekta dobili smo oko 70 miliona dinara.

Za rekonstrukciju Dositejeve ulice Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine odobrila je bečejskoj opštini nešto preko 38,5 miliona dinara, a iz opštinske kase dodali su još oko 16 miliona, kako bi, kad je već razrovana ulica, zamenili dotrajali toplovod (14,5) i azbestne vodovodne cevi (1,5). Dositejeva ulica je bila ruglo u centru grada, a sada će, bez električnih stubova, jer će biti podzemna elektro instalacija, s proširenim kolovozom u jednom smeru i uzdužnim parkingom između novog trotoara od behatona i saobraćajnice, totalno rekonstruisana biti jedna od najlepših bečejskih ulica.

-Radove izvodi konzorcijum na čijem čelu je firma „Put invest“ iz Bačkog Petrovca, s kojom imamo pozitivno iskustvo u rekonstrukciji trga. Sanaciju toplovoda radiće „Enerdži pro“. Već je skinut asfaltni sloj celom dužinom ulice. Očekujemo da će radovi, ako vremenski uslovi budu optimalni, biti gotovi do Nove godine, dodala je pomoćnica predsednika opštine za investicije i razvoj Sandra Popov.

Iz istog izvora odobreno je nešto više od 25 miliona dinara za rekonstrukciji trga Čilag, gde će biti izgrađen kružni tok u vidu popularne „osmice“ i na optimalan način će se obezbediti bezbednost na vrlo frekventnoj raskrsnici.

Za koji dan se očekuje raspisivanje javne nabavke i radovi bi, ako vremenski uslovi dozvole, trebalo da počnu krajem jeseni. U protivnom, biće na proleće, tako da će novi centralni gradski trg, Dositejeva ulica i trg Čilag do polovine iduće godine sigurno biti jedna sasvim funkcionalna i lepo uređena celina.

-Znamo da ovo što radimo nije popularno, pogotovo u jesenje vreme s mnogo kišnih dana, ali ne odlučujemo mi kada će radovi početi, već je sve vezano za dobijanje sredstava i tok javne nabavke. Zato, molim sugrađene za razumevanje i malo strpljenja. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da bezbednost, pogotovo oko OŠ „Zdravko Gložanski“ i ŠOSO „Bratstvo“, bude obezbeđena. To će trajati nekoliko meseci, a onda će sve zablistati kao sada „Pogača“, zrači optimizmom prvi čovek bečejske oštine Dragan Tošić.

Sredstva za treću investiciju, rekonstrukciju trotoara od Novosadske ulice do Zelenog korzoa, obezbedilo je Ministarstvo privrede u visini od šest i opština 8,5 miliona dinara.

-Desna strana Zelene ulice će ići od Novosadske, zatim se spustiti do zgrade DTD u Lovačkoj ulici, potom pored dečijeg igrališta do Zelenog korzoa, a radovi na levoj strani ulice kreću od raskrsnice s Uroša Predića ulicom, jer je do nje već urađen trotoar od behatona, i dalje do Zelenog korzoa. Ako javna nabavka prože bez žalbi i vemenski uslovi dozvole, rekonstrukcija bi mogla da krene već ove godine, pojasnila je Sandra Popov.

Doda li se svemu da je nastavljeno presvlačenje kolovoza u Zmaj Jovinoj ulici, koja je važna saobraćajnica i zaobilaznica s istočne strane grada, da je, između ostalog, za sledeću godinu najavljeno postavljanje završnog habajućeg asfaltnog sloja Ulice Stevana Doronjskog u naselju Mali rit, koja nema trotoar i pešaci su primorani da se kreći kolovozom, te još niz radova koje će sami građani predložiti, onda je očito da se mnogo toga pokrenulo. Uz malo strpljenja, efekat će biti uskoro vidljiv.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Javni interes u fokusu: Informisanjem ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име