Zloglasna Hortijevska racija na prostoru južne Bačke 1942. godine počela je 4. januara u Čurugu, nastavila se u Žablju, Gospođincima, Šajkašu, Đurđevu, Mošorinu, Titelu, Vilovu, Loku, Gardinovcima, Novom Sadu, Temerinu, Srbobranu i završila trodnevnim pogromom 28. istog meseca u Bečeju.

Mađarske okupacione snage ubile su oko 4.000 Srba, Jevreja i Roma, među kojima je bilo i 165 dece. Bio je to jedan od najstrašnijih zločina nad civilnim stanovništvom ovog prostora po masovnosti i načinu izvršenja. Beživotna tela nevinih žrtava bačena su pod led zamrznutog Dunava i Tise. Iako je od krvavog pira prošlo, gotovo, osam decenija, stiče se utisak da isti nije dovoljno osvetljen, pa je, na inicijativu Eparhije bačke Srpske pravoslavne crke i Vlade AP Vojvodine, 2016. godine odlučeno da se, pored tradicionalnih komemorativnih skupova u mestima gde su se tragični događaji dešavali, organizovanjem centralnog pomena na dostojan način obeleži sećanje na nevino stradale u Raciji. Ove godine je domaćin takvog skupa bio Bečej.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi posvećenoj Svetom velikomučeniku Georgiju i prisustvu velikog broja vernika parastos nevinim žrvama Racije u južnoj Bačkoj služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački gospodin dr Irinej, uz sasluženje Njegovog preosveštenstva Episkopa mohačkog gospodina Isihija i sveštenstva Eparhije bačke.

Posle parastosa i besede Episkopa bačkog gospodina dr Irineja u pomenutom hramu, vrhovni rabin jevrejske zajedice u Srbiji Isak Asiel je služio jevrejsku molitvu za mrtve „kadiš“ na centralnom gradskom trgu ispred hrama. Na istom mestu više stotina prisutnih Bečejaca i potomaka stradalih iz pomenutih mesta pozdravio je u ime domaćina  predsednik opštine Bečej Dragan Tošić naglasivši da je danas Bečej simbol istorije koja se više nikad ne sme ponoviti i naglasio da suživot nema alternativu u najvećoj varoši kraj našeg parčeta Tise, a onda se  obratio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

-Kulturu sećanja u celini, posebno pijetet prema nevinim žrtvama ma čije da su bile i ma ko da su bili njihovi džalati, moramo da negujemo i razvijamo svi, a u tome moraju da prednjače institucije. Upravo zato smo pre tri godine i uveli zajedničko obeležavanje godišnjice Racije u južnoj Bačkoj. Pored sećanja, ovde smo i zbog opomene da zločin koji se dogodio krvavog januara 1942. godine na ovim prostorima više nigde, više niko i više nikad ne sme da ponovi. Ujedno, šaljemo poruku da zločin više nikad ne sme da bude sredstvo za ostvarivanje političkih ili bilo kakvih drugih ciljeva, rekao je, između ostalog, Igor Mirović.

Dostojanstven skup komemorativnog formata završen je polaganjem venaca. U ime Skupštine AP Vojvodine venac su položili predsednik Ištvan Pastor i potpredsednici Smiljana Glamočanin Varga i Miroslav Vasin, Igor Mirović je isto učinio u ime Pokrajinske vlade, a vence su položili i predsednik opštine Bečej Dragan Tošić, zamenik ambasadora Mađarske u Beogradu Gabor Palinkaš i predstavnici Jevrejske zajednice u Srbiji.

V. Jankov

 

Pogledajte snimak sa obeležavanja

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име