Pobednik Radovoje Jovanović u kecelji sa članovima svoje ekipe | Foto: Vlastimir Jankov
Pobednik Radovoje Jovanović u kecelji sa članovima svoje ekipe | Foto: Vlastimir Jankov

Trofej tradicionalnog, osmog po redu,  takmičenja u kuvanju riblje čorbe „Zlatni kotlić“ u Bačkom Gradištu osvojila je ekipa „Raša – Kać“ čija je prva varjača bio Radivoje Jovanović iz Kaća.

Ako se zna da je u hladovini hrastova SRC „Đorđe Tapavica Džoja“ i organizaciji najstarijeg Fudbalskog kluba imena Vojvodina učestvovalo 14 kulinara, mnogi će primetiti da to i nije neki podvig. Ali, uvek ima neko ali. Kao prvo, istina je da kvantitativna konkurencija nije bila velika, ali ako se uzmu u obzir kvalitet kulinara…To je već druga priča.

Imena Milivoja Milivojevića iz Šajkaša, Janka Pinčera iz Begeča, Nikole Savića iz Novog Sada, Dragana Trajkovića iz Bečeja, Save Trifunovića iz Turije i da ne ređamo dalje, dovoljno kazuje da je u Bačkom Gradištu bio skup istinskih majstora u pripremanju specijaliteta kao što je riblje čorba.

Nikola Savić i Janko Pinčer su ovoga puta ostali bez nagrada | Foto: Vlastimir Jankov
Nikola Savić i Janko Pinčer su ovoga puta ostali bez nagrada | Foto: Vlastimir Jankov

-U pravu su oni koji tvrde da je takmičenje u Bačkom Gradištu malo po broju učesnika, ali ima ovde nikoliko vrsnih kulinara. Došli smo da ispoštujemo organizatora i da se međusobno družimo. Ovde su nagrade bile pehari i kotlići, a kod kuće imam nekoliko desetina kotlića. Znači, motiv nije bio nagrada. Da izbijemo iz ruku adute onih koji mogu da kažu kako je lako pobediti u tako malobrojnij konkurenciji, jer sam nedavno pobedio i u konkurenci 137 takmičara na tradicionalnim  51. Alaskim večerima na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta. Ispada da mi leži Gradište, Veliko, Bačko… Međutim, pobeđivao sam i na takmičenjima s pedesetak takmičara u Petrovaradinu ili na jezeru Klobuk kod Crvenke, gde je nagrada bila 100.000 dinara i da dalje ne ređam, zadovoljan je vlasnik ribarnice u Kaću Radivoje Jovanović.

Epitet vicešampiona pripao je ekipi „Bife Trend“ sa Turincem Savom Trifunovićem u glavnoj ulozi, koji je već osetio radost pobednika 2012. i 2014. godine. Treće mesto, kao i lane, pripalo advokatu Milivoji Milivojeviću iz Šajkaša, koji je predvodio ekipu „Šekspir“.

Degustacijom skuvanih specijaliteta, stiče se utisak da su samo nijanse u pitanju. Ne samo među nama nagrađenima, već i kod čorbi još nekoliko vrsnih kulinara. Ovoga puta nagrađeni su skuvali čorbu po ukusu žirija u kom su, između ostalih, bili renomirani kulinari Đoka Varenika i Dobrica Toroman.

Da su reči pobednika Radovoja Jovanovića, vezane za druženje na ovakvim manifestacijama, tačne, potvrđuje da je manifestaciji prisustvovalo i gostilo se više stotina degustatora, kao i da je, posle slasnih ribljih čorbi na meniju bilo pečene ribe u tanjirači i  drugog mesa na roštilju. A kada je tako, druženje se oteglo duboko u noć.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име