Ostvarenjem „Zofi Šol – Poslednji dani“ iz 2005. godine režisera Marka Rotemunda, počeo je Ciklus savremenog nemačkog filma u Gradskom pozorištu Bečej.

 

Naredne četiri večeri prikazivaće se filmovi koje su iz bečejskog pozorišta odabrali u saradnji sa Gete institutom iz Beograda. Projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Program Ciklusa pročitajte u nastavku.

Utorak, 10. mart – „Život drugih“

Nemačka 2005, 137 min.

Režija: Florijan Henkel fon Donersmark

Uloge: Martina Gedek, Ulrih Mie, Sebastijan Koh…

Istočni Berlin osamdesetih godina. Kapetana Gerda Vizlera, specijalistu za prisluškivanje, agenta istočnonemačke tajne policije Štazi boje se i sopstveni ljudi. Njegov nadređeni, i prijatelj iz mladosti Grubic, postavlja ga da prisluškuje pozorišnog režisera Georga Drejmana osumnjičenog za neposlušnost režimu. Ono što počinje kao rutinski slučaj preokrenuće Vizlerov život. Zato je zaslužna i životoljubiva glumica Krista-Marija Ziland, Drejmanova partnerka koju želi i ministar kulture. Detaljno istražena drama Florijana Henkela von Donersmarka koja ne govori o nostalgiji nego o izgubljenosti individue u totalitarnom sistemu. Film je dobio „Oskara“ za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, nagradu BAFTA, Evropsku filmsku nagradu, nagradu „Cezar“.

Sreda 11. mart – „Na drugoj strani“

Nemačka/Turska 2007, 122 min.

Režija: Fatih Akin Uloge: Baki Davrak, Nejat Aksu, Nursel Keze, Hana Šigula…

„Ljubav, smrt i đavo“ tako Fatih Akin naziva svoju trilogiju koju je započeo sa više puta nagrađivanom, preteranom Amour-Fou dramom „Glavom kroz zid“ (2003.) a nastavio sa šestočlanim rondom koji je zapanjujuće drugačije intoniran: teče mirno i ide filozofski u dubinu. Šest sudbina koje se prepliću na relaciji Hamburg – Istanbul, koje se prilikom susreta sa smrću menjaju i sazrevaju. „Moj najduhovniji film“, rekao je Akin. Film je nosilac nagrade za najbolji scenario na Kanskom festivalu 2007. godine, kao i nagrada na festivalima u Antaliji, Sevilji, nagrade Belgijske filmske kritike itd.

Četvrtak 12. mart  – „Tuđina“

 Nemačka 2010, 115 min

Režija: Feo Aladig

Uloge: Sibel Kekili, Nizam Šiler, Derja Elabora…

Umaj živi sa mužem Kemalom i sinom Čemom u jednom predgrađu Istanbula. Kemal je redovno nasilan prema svojoj ženi i detetu. Kod nje se budi čežnja za rodnim gradom, Berlinom i njenim roditeljima. Umaj iz očaja pakuje svoje stvari i pokušava da pobegne od svog života u Istanbulu i svog braka. Film je dobio nagradu Berlinskog festivala „Europa Cinemas“, proglašen je za najbolji nemački film 2010. godine, dobitnik je dve nagrade na Tribeka filmskom festivalu, nagrade u Kalgariju…

 

Petak, 13. mart – „Moj prijatelj“

Nemačka 2006, 84 min.

Režija: Sebastijan Šiper

Uloge: Danijel Bril, Jirgen Fogel, Zabine Timoteo…

Karl i Hans su dva prijatelja koja su veoma različita. Karl je mladi, inovativni matematičar i na putu je da ostvari sjajnu karijeru. Njegov život je obeležen dosadom. Za vreme obavljanja jednog radnog zadatka sreće Hansa koji viškom energije i svojom snalažljivošću uvlači Karla u svoj svet, svet brzih automobila, zabave i prijateljstva.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име