Počevši od večeras (20. oktobar) pa do čevrtka 23. oktobra ljubitelji kinematografije imaće priliku da uživaju savremenim španskim filmovima. Ostvarenja priznatih reditelja sa Pirinejskog poluostrva pred Bečejcima naći će se zahvaljujući saradnji Gradskog pozorišta i Instituta Servantes iz Beograda.

 

Projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je besplatan. Ciklus novog španskog filma počinje naslovom „Prodaće i kišu“, koji je, kako se navodi, film o filmu i film u filmu. Prati se filmska ekipa koja u Boliviji snima film o španskom osvajanju ove zemlje zarad eksploatacije zlata. Paralelno, snimanje ugrožavaju protesti zbog privatizacije resursa pijaće vode i zakona koji običnim ljudima zabranjuje čak i da skupljaju kišnicu. U protestima učestvuju lokalni stanovnici koji u filmu igraju žrtve španske katoličke crkve. Njima su film i život isto. A filmska ekipa shvata da je život ipak iznad filma i da ne mogu okretati glavu od onoga što im se odigrava pred očima.

Druge večeri ciklusa, publika će moći da pogleda originalno viđenje popularne priče braće Grim, smešteno u ambijent juga Španije dvadesetih godina prošlog veka. Snežana je Karmen (Makarena Garsija), lepa mlada žena kojoj je detinjstvo zagorčala strašna maćeha Enkarna (Maribel Verdu). Bežeći od prošlosti, Karmen kreće na uzbudljivo putovanje u pratnji svojih novih prijatelja: družine patuljaka toreadora. „Snežana“ je ostvarenje reditelja Pabla Berhera, a igraju Makarena Garsija, Maribel Verdu, Danijel Himenez Kačo.

„Osamdeset dana“ na repertoaru je u sredu. Sedamdesetogodišnja Aćun dobija poziv iz bolnice da preuzme brigu o bivšem zetu koji je ozbiljno povređen u saobraćajnoj nesreći. Na njeno iznenađenje žena koja vodi računa o drugom pacijentu u istoj bolnici je Majte, njena najbolja drugarica iz mladosti. Nisu se videle preko 50 godina. Viđanja u bolnici će pokazati da je prijateljstvo koje su imale kao mlade još uvek postojeće. Njihovo prijateljstvo je pre pedeset godina bilo posebno, a i danas će ista osećanja izaći na površinu, sve dok Aćun ne sazna da je Majte lezbijka i biva primorana da se suoči sa svojim osećanjima: Koga da posluša, srce ili razum? Hoze Maraa Goenaga, i Jon Garanjo potpisuju režiju,igraju Isiar Aispuru, Mariasun Pagoaga.

Film „Rođaci“ zatvoriće u četvrtak veče ciklus novog španskog filma. Dijega (Kim Gutijeres) je napustila devojka Jolanda (Nurija Gago) pet dana pre venčanja. Šta je najzrelije i najpametnije što može da učini kako bi to prevazišao? 1. Da se pojavi u crkvi na dan venčanja, za slučaj da se ona predomisli? 2. Da se napije i galami sa svojim rođacima Hulijanom (Raul Arevalo) i Hoseom Migelom (Adrijan Lastra)? 3. Da ode sa rođacima na seosku slavu u Komiljas, seoce gde su letovali kao klinci, i da tamo pokuša da ponovo osvoji Martinu (Inma Kuesta), svoju ljubav iz mladosti? Režija Daniel Sančez Arevalo, uloge: Kim Gutijeres, Raul Arevalo, Adrijan Lastra, Inma Kuesta, Nurija Gago.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име