Predstavnici BUMa Kristina Glavardanov i Aleksandar Đekić će od danas do nedelje učestvovati na drugom radnom sastanku „A-COP“ grupe nevladinih organizacija, koja je oformljena sa ciljem da se civilno društvo uključi u borbu protiv korupcije u policiji.

– Razlog za ovakvu vrstu okupljanja je to što je korupcija jedna od najvećih pretnji bezbednosti, razara institucije i ograničava njihovu sposobnost da odgovore na bezbednosne izazove. Štaviše, ona „jede“ krajnje oskudne resurse kojima država raspolaže, ocenili su učesnici na prethodnom seminaru.

A-COP grupa nevladinih organizacija će izraditi niz specifičnih studija slučaja korupcije u policiji na lokalu i zagovaraće konkretne mere – mehanizme za unapređenje borbe protiv korupcije u policiji, ali će raditi i na podizanju svesti građana Srbije. Prvenstveno će se baviti podizanjem kapaciteta organizacija-učesnica A-COP grupe.

Šta sve predstavlja korupciju u policiji i koji sve „alati“ za istraživanje ove pojave postoje, bile su teme prvog treninga za predstavnice i predstavnike organizacija članica A-COP grupe. Učesnici treninga koji je održan od 31. maja do 2. juna na Mokroj Gori bili su i predstavnici Sektora unutrašnje kontrole policije (SUKP), kao i Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Uvodnu prezentaciju održali su istraživači BCBP, Predrag Petrović, Saša Đorđević i Marko Savković. Oni su preneli iskustva i znanja stečena tokom realizacije više projekata na temu treninga, od kojih je najvažniji „Mapa rizika od korupcije u sektoru bezbednosti Srbije“.

Učesnici treninga su se upoznali sa više praktičnih „alata“ za istraživanje korupcije u policiji, a od predstavnika SUKP su saznali šta je sve – u praksi – korupcija u policiji. kao i da oni sami, diskutujući utvrde šta ona sve može biti. U radu, insistiralo se na prenošenju praktičnih znanja, kako bi studije slučaja, planirane projektom za jesen, bile realizovane.

Drugog dana treninga Saša Đorđević je pokušao da utvrdi u kojoj meri se organizaciona kultura policije može uzeti kao uzrok i rodno mesto korupcije. Zatim je usledio panel na kome su učesnici slobodno diskutovali sa predstavnicima SUKP.

Glavni problemi unutrašnje kontrole policije

Predstavnici Sektora unutrašnje kontrole policije na prvom treningu A-COP grupe izneli ključne probleme sa kojima se suočavaju Predstavnici SUKP su u prvi plan istakli sledeće probleme: manjak ljudi na raspolaganju (u četiri regionalna centra ovog Sektora radi približno stotinu policijskih službenika, dok su potrebe procenjene na četiri do šest puta veći broj); nedostatak finansija potrebnih da se nabavi još savremenija oprema; kao i određeni problemi koji su vezani za upravljanje ljudskim resursima, poput mentorisanja i vođenja karijere policajaca koji su tek stupili u službu. Očekivani prelazak na tzv. tužilačku istragu takođe vide kao rizik, ako se sagledaju trenutni kapaciteti tužilaštva, odnosno policije. Nakon što su predstavili tri slučaja iz novije prakse Sektora, panelisti su istakli da računaju na podršku građana, da svako slobodno bira hoće li prijaviti korupciju ili ne, ali i istakli da, u onoj meri u kojoj su građani spremni da istraju u svojoj saradnji sa SUKP, ne moraju da strahuju od dalje odmazde; odnosno, da odustajanjem od te saradnje samo čine uslugu kriminalcima.

Napredna pretraga javno dostupnih baza podataka

Najveći deo programa treninga realizovali su novinari-istraživači iz CINS-a Branko Čečen, Bojana Jovanović i Stevan Dojčinović. Oni su predstavili iskustava koja su stekli radeći na višestruko nagrađivanim istraživanjima veza između organizovanog kriminala i politike. Ujedno su podelili i svoje veštine: kako uspostaviti i negovati izvore informacija; koje su to prateće radnje bez kojih nije moguće realizovati dobar intervju; kao i to šta se sve može postići korišćenjem prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Najzad, otkrivene su mogućnosti pretrage informacija na javno dostupnim bazama podataka koje, sve i da ne sadrže krajnju informaciju za kojom se traga, mogu pomoći u građenju studije slučaja.

Izvršni direktor BCBP Predrag Petrović održao je prezentaciju karakteristika studije slučaja kao metode istraživanja, sa ciljem pripreme članova A-COP grupe za izvođenje pojedinačnih studija slučaja. Precizirano je koje elemente svaka od pet studija slučaja mora sadržati, dok su učesnici iskoristili priliku da pojasne probleme na koje će se one odnositi.

Trening je okončan potpisivanjem Izjave o namerama u kojoj su predstavnice i predstavnici organizacija izrazili svoju volju da radom na ovom projektu praktično doprinesu borbi protiv korupcije u policiji.

Javno zagovaranje i primeri dobre prakse je tema ovonedeljnog seminara.

Detaljnije o ovom programu koji finansira Delegacija EU u Republici Srbiji možete pogledati na sajtu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име