Danas i sutra: „Nobelovci na filmu“ u Gradskom pozorištu

0
46

Na repertoaru Gradskog pozorišta Bečej danas i sutra (16. i 17. april) su četiri filmska ostvarenja koja su za svoje scenarije imala dela književnika dobitnika Nobelove nagrade. U okviru ciklusa se prikazuju dva filma dnevno, u terminima od 18 i 20 sati. Filmovi su titlovani na srpski jezik, a ulaz na projekcije je besplatan.

Prvi će se prikazivati  film „Stranac“ (ponedeljak, 18 sati) nastao po čuvenom delu Albera Kamija, snimljen u režiji Lukina Viskontija 1967. godine, sa Marčelom Mastrojanijem i Anom Karinom u glavnim ulogama.

Potom, od 20 sati sledi film „Limeni doboš“ Folkera Šlendorfa, snimljen 1979. godine po romanu Gintera Grasa. Smatra se jednim od najboljih filmova evropske kinematografije. Nagrađen je Zlatnom palmom i Oskarom za najbolji strani film.

Sutra (utorak), od 18 sati je na programu film „Gospodar muva“, nastao po delu Viljema Goldinga – Nobelova nagrada za književnost 1983. godine, a Piter Bruk je 1963. godine snimio istoimeni film.

Iste večeri prikazuje se i film „Jentl“, nastao po pripoveci Isaka Baševisa Singera „Jentl, momak iz Ješive“, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1978. godine. Režirala ga je Barbra Strejsend.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here