ČETVRTA VOJVOĐANSKA OLIMPIJADA ĆE SE ODRŽATI U SUBOTU 17. AVGUSTA 2013. GODINE SA POČETKOM U 15 ČASOVA NA STADIONU FK „VOJVODINE“ U BAČKOM GRADIŠTU.

Četvrta vojvođanska olimpijada starih sportova je kulturna manifestacija čiji je cilj sakupljanje, negovanje, očuvanje i promocija narodnog blaga i kulturne baštine vojvođanskog kraja kroz razvoj i promociju sporta za sve. Olimpijadu će svečano otvoriti predsednik saveza „Sport za sve Vojvodine“ Milorad Perišić i član Upravnog odbora BUM-a Čaba Silađi. 

Želite li saznati u kojim su se sportskim vešitnama nekada odmeravali vojvođanski paori, nema bolje odluke nego posetiti Bačko Gradište i Vojvođansku Olimpijadu starih sportova. U tom malom vojvođanskom mestu se održava takmičenje u raznovrsnim starinskim sportovima kojima su se zabavljali pastiri čuvajući stada, paori u dokolici i deca u igri. To su veštine kojima su nekoć mladići pokušavali zadiviti svoje izabranice ili pobediti omladinu iz susednog sela. Danas, pak, sportske discipline poput pilcike, ringlanja, štulanja, kandžijanja, vučenja konopca, luka i strele, viteške borbe časti, bacanja kamena s ramena, gađanja s potkovicama ili džakanja nemaju ozbiljan takmičarski karakter, ali osiguravaju sjajnu zabavu kako učesnicima tako i navijačima.

Olimpijadu je osnovalo Bečejsko udruženje mladih 2010. godinu kao sportsku i kulturnu manifestaciju radi očuvanja i negovanja narodnog blaga i narodne baštine vojvođanskog kraja.

Četvrtu vojvođansku olimpijadu starih sportova realizuje Bečejsko udruženje mladih u partnerstvu sa savezom Sport za sve Vojvodine, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i opštine Bečej. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име