Kroz Spomen kuću „Tan“ u Bečeju ove godine prošlo je oko 4.500 posetilaca. Svi oni su bili deo brojnih aktivnosti čiji je cilj popularizacija nauke, stvaralaštva, kulture… Društvo intelektualaca koje upravlja spomen kućom poznate i priznate braće – Mora i Karolja Tana zadovoljno je godinom koja je na izmaku.

-Veoma smo zadovoljni svime što smo postigli i ove godine. Nadamo se da ćemo i u budućnosti biti jednako, ako ne i uspešniji, optimista je predsednik Društva intelektualaca Braća Tan Laslo Bonifart.

Kako bi zaokružili još jednu uspešnu godinu, Bečejci u utorak 20. decembra od 17 sati imaju priliku da, u okviru „Dana Karolja Tana“ pogledaju prezentacije učenika gimnazije iz Sente, ali i da poslušaju kazivanje poezije đaka Gimnazije Bečej. Pored toga, biće predstavljene i pojedinačne sekcije koje postoje u okviru Društva intelektualaca, a to su drvorezbarska, sekcija za majke i roditeljstvo, poljoprivredna. Dodajmo da je nešto ranije manifestacija „Med i vino“ ponovo okupila značajan broj proizvođača iz Bečeja i okoline, ali i da je bilo mnogo interesovanja za ovogodišnja izdanja „Inove“.

Iz Društva intelektualaca se nadaju da će naredne godine, poput Mora Tana, u čast Karolja Tana biti izrađena statua od drveta.

A od drvorezbara spomenik u drvetu | Foto: Vlastimir Jankov
A od drvorezbara spomenik u drvetu | Foto: Vlastimir Jankov

Ovog proleća deo bogatog programa bila je i „Nedelja rađanja“, manifestacija namenjena pre svega trudnicama, majkama sa bebama i malom decom, ali i svima koji planiraju još dece.

Teme koje su bile u fokusu predavača bile su: trudnoća, porođaj, postporođajni period, dojenje, uvođenje nemlečne ishrane, rana, afektivna povezanost, nošenje bebe u marami i moderne, platnene pelene. Predavači su bili stručnjaci i aktivno se bave ovim pitanjima, a sve je organizovalo Udruženja „Koreni i krila”.

Na edukativne i zanimljive sadržaje i aktivnosti posetioci mogu da računaju i naredne godine, obećavaju iz Spomen kuće „Tan“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име