Druga od ukupno pet debata u okviru projekta „Evropska škola debate“, održana je u velikoj sali Skupštine opštine Bečej. Šestoro debatera ukrstili su argumente, jedni kao predstavnici Vlade, a drugi kao opozicija, na temu „Da li Evropska unija treba da šalje pomoć samo onim državama koje teže da uspostave ekološki održivi razvoj“.

– Trideset mladih je prolazilo obuku o Evropskoj uniji i vrednostima i veštinama debatovanja. Treninzi su trajali od novembra do februara. Upravo su ti mladi sada ovde debateri, rekao je Milisav Milinković iz Info point EU iz Novog Sada.

Vladin tim, u kom je učestvovala i Bečejka Ksenija Medić plasirao se u dalji deo nadmetanja. Finalna debata planirana je za maj u Narodnoj skupštini republike Srbije. Zaštita životne sredine i održivi razvoj mladu debatnkinju interesovali su i ranije.

– Osoba sam koja se zalaže za zaštitu životne sredine, tako da mi se dopalo što je to tema. Radili smo mnoga istraživanja na ovu temu, pa smo upućeniji nego što smo bili, kazala je Ksenija Medić. Učenica ETŠ Bečej iskoristila je priliku da pozove mlade da se uključe u rad ovdašnjeg debatnog tima.

Prvo je tročlani žiri, u kom su bili Tatjana Avramov, psihološkinja, Zdravko Petrović, magistar književnih nauka i Miljana Pejić iz Otvorene komunikacije Debatne akademske mreže, doneo sud, a potom je i mnogobrojna publika mogla da da ocenu koji je od timova bio uspešniji, ko je izneo ubedljivije argumente.

Evropsku školu debate organizuju Informacioni centar Evropske unije sa debatnom akademskog mrežom Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име