Opština Novi Bečej jedna je od dve jedinice lokalne samouprave u Srbiji kojoj je odobren projekat u okviru martovskog poziva EU programa ,,Evropa za građane i građanke“ (mera 2.1 bratimljenje gradova). Jako mi je drago da smo imali priliku da sa bratskim gradovima realizujemo ovako lep projekat. Ideja da okupimo decu, sportske i omladinske radnike i donosioce odluka na jednom mestu i da zajednički radimo na izgradnji evropskih vrednosti je od velike važnosti za sve nas, budući da mi još uvek nismo u Evropskoj uniji. Iskustva partnera su nam tim pre veoma značajna. Nadam se da ćemo saradnju sa partnerima proširiti i na ekonomsku i privrednu – Matija Kovač, zamenik predsednika opštine Novi Bečej

Više od 150 dece iz Mađarske, Slovačke, Italije i Hrvatske boravilo je u Novom Bečeju u okviru projekta Be ProACTIVE koji je realizovan kao svojevrsni događaj koji se temelji na sportskim aktivnostima i umetničkom stvaralaštvu, sa ciljem promocije tolerancije i evropskih vrednosti, kao i aktivnog učešća građana u demokratskim procesima. Pored dece iz Evrope, aktivnostima su se priključila i deca osnovnih škola iz Novog Bečeja. Svoje viđenje „evopskog identiteta“ zajednički je definisalo četiri bratska grada Opštine Novi Bečej tokom relaizacije aktivnosti: radionica za decu osnovno školskog uzrasta na temu Evropske unije, evropskog identiteta i vrednosti, diskusije donosioca odluka i sportskih radnika na temu Sport i aktivno građansko učešće, dečije likovna kolonije, sportski turniri (u malom fudbalu i basketu za decu i odrasle) i izložbe radova nastalih tokom likovne kolonije.

Opština Novi Bečej je u saradnji sa Kancelarijom za LER, Turističkom organizacijom, Kancelarijom za mlade, SRC Jedinstvom, Domom kulture, osnovnim školama „Josif Marinković“ i „Miloje Čiplić“, udruženjima građana i pojedincima realizovala projekat: „Projekat smo veoma uspešno implementirali. Novi Bečej bio je domaćin deci iz Mađarske, Slovačke, Italije i Hrvatske. Trudili smo se da pored aktivnosti koje smo predvideli projektom, deci obezbedimo ugodan boravak i zanimljiv program poput obilaska muzejskih postavki u Novom Miloševu i Novom Bečeju, srednjevekovnog manastira Arače, vožnje brodićem po Tisi, puštanja zmajeva pored reke…“ rekao je Saša Dujin, direktor Kancelarije za LER i koordinator projekta i dodao „drago mi je da smo još jedan projekat uspešno okončali sa projektnim partnerima, bratskim gradovima Opštine Novi Bečej. Projekat Be ProACTIVE finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru programa „Evropa za građane i građanke“ i mere Bratimljenje gradova. Posebno sam ponosan na realizaciju ovog projekta tim pre što je Opština Novi Bečej tokom iste godine, na istom pozivu uspela da dobije čak tri projekta. Na ovom smo bili nosioci, a na ostala dva partneri – Mezeturu (Mađarska) i Šturovu (Slovačka), tako da se druženje sa partnerima nastavlja i sredinom oktobra u Mađarskoj“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име