Ove godine bez masovnih okupljanja
Ove godine bez masovnih okupljanja

Dečija nedelja je, posle Majskih igara, druga bečejska manifestacija koja mobiliše, gotovo, svu decu, zaposlene u obrazovanju i mnoge roditelje. I to ne od sada, kada propisi nalažu da se mora obeležiti u svakoj lokalnoj samoupravi, već je to tradicija.

Tokom prošle nedelje bilo je niz aktivnosti različitog sadržaja, a na završnom hepeningu, održanom u petak po podne na gradskm trgu, vrilo je kao u košnici, a deca su bila bila prave pčelice.

Ipak, novinarka lokalnog lista „Bečejski mozaik“ Kristina Demeter Filipčev imala je poseban razlog za zadovoljstvo, jer je po proceni Međusektorskog saveta LPA za decu opštine Bečej zaslužila lentu „Građanka po meri dece“, koja se u Bečeju dodeljuje od 2008. godine. Dobijali su je medicinski, prosvetni i socijalni radnici, hranitelji, roditelji velikih porodica, lokalni političari, kojima je zajedničko da su svojim svakodnevnim radom i zalaganjem doprineli unapređenju boljeg okruženja za decu. Došao je red i na medije.

-Zahvaljujem se na prestižnom priznanju, ali ono prvenstveno pripada deci Bečeja, pre svega onoj nevidljivoj i marginalizovanoj o kojima više od decenije pišem u posebnim publikacijama, komentar je Kristine Demeter Filipčev pošto joj je uručena lenta.

Ovogodišnja Dečija nedelja održana je u duhu slogana „Moje je pravo da živim zdravo i srećno – za odrastanje bez nasilja“, pa je razumljivo što su koordinatori dešavanja u gradu kraj Tise ukazivali na važnost da se obezbede uslovi za ostvarivanje prava dece i da se najmlađi zaštite od nasila bilo kakve vrste. Upravo zbog toga je tokom nedelje održana panel diskusija „Prevencija i zaštita dece od nasilja“ na kojoj su u Narodnoj biblioteci Bečej učešće uzeli predstavnici obrazovnih institucija i ustanova iz oblasti kulture, Centra za socijalni rad, Kancelarije za mlade, opštinskog Saveta za bezbednost, policije, sudstva, udruženja građana i Fondacije „Tijana Jurić“ u Subotici.

Deca su predstavila svoj talenat | Foto: Vlastimir Jankov
Deca su predstavila svoj talenat | Foto: Vlastimir Jankov

Poseban akcenat se svake godine poklanja humanitarnoj akciji „Deca – deci“ u okviru koje su sakupljani garderoba i školski pribor i igračje za decu iz socijalno ugroženih porodica. U toku je pakovanje pristiglog materijala i veruje se da će oko 300 socijalno ugroženih porodica u narednom periodu dobiti prigodne poklon pakete.

Na samoj završnoj manifestacije bilo je svega, a posebnu pažnju privukao je dečiji vačar na kom su deca prodavala ili razmenjivala igračke, garderobu, knjige… Obrazovno-vaspitne ustanove su imale svoje štandove, kao i brojna udruženja građana u službi dece. Od početka organizovanje Dečije nedelje u Bečeju je u domenu Društva prijatelja dece, koje je vremenom obezbedilo brojne partnere, donatore i sve protiče u u znaku dece.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име