Manifestacija uobičajena za prve dane oktobra, Dečja nedelja, obeležava se u Bečeju već gotovo dve decenije. Ove godine nacionalni moto je „Veliko srce dece Srbije“. Najviše aktivnosti usmerene su pre svega na razvijanje empatije kod dece.

Zvaničan početak nedelje posveće deci je bio danas, 2. oktobra, a sve se završava 6. oktobra, kada će se od 14 do 17 sati na centralnom trgu u Bečeju okupiti deca iz svih delova Bečeja, njihovi učitelji, nastavnici, ali i organizacije civilnog društva, dok su dobrodošli i roditelji i članovi porodica.

Organizatori napominju da je cilj ovogodišnje Dečje nedelja da se ukaže na stvarni položaj dece u društvu, kao i da se ona uključe u donošenje odluka.

U opštini Bečej i dalje je u porastu vršnjačko nasilje, oko 150 dece ima ozbiljnih problema u ponašanju, a 28 njih je žrtva porodičnog nasilja, rekla je predsednica Društva prijatelja dece opštine Bečej Izabele Šormaz i dodala da i dalje ne postoji baza podataka dece sa smetnjama u razvoju, ali na osnovu raznih evidencija na teritoriji opštine ima ih 71.

Protekla školska godina jedna je od najtežih i ciljevi Dečje nedelje posebno su zbog toga u fokusu.

Dečaka i devojčica u opštini Bečej ima oko 6.000. Od toga oko 600 živi u izrazito teškim uslovima.

Prošle godine ih je bilo oko 900, o čemu danas nije bilo konkretnijeg objašnjenja, osim pretpopstavke da su se članovi njihovih porodica odselili ili zaposlili pa ih nema na evidenciji centra.  Inače, opština Bečej već godinama ima oko 1.000 porodica koje su korisnici novčane socijalne pomoći. U tim porodicama, u proseku živi oko tri člana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име