Predstavnici nemačke razvojne KfW banke posetili su u ponedeljak (7. mart) Bečej i sa predstavnicima lokalne samouprave na čelu sa predsednikom opštine Bečej Vukom Radojevićem razgovarali o DKTI projektu razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji.

– Predstavnici KfW banke su sa nama imali sastanak kako bi ih uverili da je naše opredeljenje da idemo u tom pravcu čvrsto. U daljim koracima moraju na sastancima sa Ministastvom energetike da dobiju saglasnost da Bečej uđe u ovaj projekat. Verujem da su svi argumenti na našoj strani i da je to prepoznato i od strane KfW banke što su nas uverili na današnjem sastanku. Takođe, verujem da će biti prepoznato i sa strane Ministarstva energetike i da ćemo dobiti pozitivan signal da idemo u dalje korake, rekao je Radojević.

Direktor JP „Toplana“ Bečej Dejan Vuković je naglasio da ovo preduzeće od 2012. godine radi na mogućnosti korišćenja geotermalne energije u sistemu daljinskog grejanja.
– Počeli smo saradnju sa nemačkom kompanijom GTN koja je bila u Bečeju da bi uradila studiju izvodjivosti jednog ovakvog projekta. Oni su tu studiju prezentovali nemačkoj razvojnoj banci koji su izrazili veoma veliko interesovanje za finansiranje jednog takvog projekta po izuzetno povoljnim uslovima. Ceo aranžman je usklađen sa Ministarstvom energetike i Ministarstvom finansija. Mislim da idemo u pozitivnom pravcu da Bečej pone da koristi bušotinu, da Bečej bude prva opština u Srbiji koja će koristiti geotermalnu energiju u sistemu daljinskog grejanja, kazao je Vuković.

Jirgen Kern, direktor KfW razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku je takođe optimista:

– Na sastanku smo razmatrali tehnički koncept za koji već postoji studija izvodljivosti, kao i moguće modalitete finansiranja. Bavili smo se i detaljnim tehničkim pitanjima a dalje će biti vođena tehnička razmatranja pa ćemo mi detaljnije pogledati i sagledati situaciju kao i opština koja će razmotriti eventualno učešće u ovom programu, naveo je Kern.

Predsednik opštine Bečej se osvrnuo i na tešku finansijsku situaciju u kojoj se već godinama nalazi JP „Toplana“.

– Poslovanje ovog preduzeća je ugroženo zbog zatečenih i nasleđenih dugova iz 2012. godine i nakon formiranja konkurentskog preduzeća „Gas“ DOO. Prelazak na obnovljive izvore energije trebalo bi da umnogome reši ove probleme. KfW razvojna banka daje povoljne finansijske aranžmane. Verujem da je to izuzetno značajno za opštinu Bečej i da bi vredelo ići u tom pravcu, angažovati sredtva pod tim uslovima za rešavanje velikog problema na teritoriji opštine Bečej, a to je daljinski sistem grejanja. Ono što je krajnja namera je da se omogući takav sistem dajinskog grejanja koji će biti jeftiniji za sve naše sugrađane i koji će omogućiti da svi oni koji su aktuelni potrošači budu to i daje, po nižim, prisupačnijim cenama, a eventualno da bude interesa i sa strane novih potrošača , novih klijenata koji bi prepoznali svoj interes i prešli na ovaj obnovljivi izvor energije. On svakako treba da bude jeftiniji od aktuelnog koji se bazira na prirodnom gasu kao osnovnom energentu. Nemačka kompanija GTN je izradila studiju izvodljivosti na osnovu koje su ponuđena četiri modela realizacije projekta korišćenja obnovljivih izvora energije za daljinski sistem grejanja. Opština Bečej zainteresovana je za opciju najšire moguće iskorišćenosti geotermalne vode, gde bi se, između ostalog, pravila i električna energija. Vrednost ovog projekta procenjena je na oko 3,5 miliona evra. Na sastanku je bilo reči i o rekonstrukciji vrelovodne mreže, a opština Bečej već ima spremne projekte sa kojima će konkurisati za sredstva kod KfW banke, objasnio je Radojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име