Foto: | Oskar Lukač
Foto: | Oskar Lukač

Najveće zagađenje Velikog bačkog kanala u proteklih deset godina, ostavilo je za posledicu više od deset tona uginule ribe od Srbobrana do Bečeja. U „Vodama Vojvodine“ kažu da su situaciju uspeli da poprave upumpavanjem sveže vode iz Dunava, a kao glavnog krivca označavaju Šećeranu iz Crvenke. U toj kompaniji, prenosi N1, optužbe odbacuju, ali izostavljaju da spomenu havariju koju su u fabrici imali neposredno pre nego što je uočen pomor ribe.

Činjenica je da u proteklih deset godina nije zabeleženo zagađenje vode ovakvih razmera i trajanja, stoga JVP „Vode Vojvodine“ nastavlja da prati stanje na terenu o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena, saopšteno je iz tog vodoprivrednog preduzeća.

-Ja ne znam da li tamo postoji ijedan živi stvor koji je preživeo ovu zagađivačku kataklizmu, izjavio je za N1 Slavko Vrndžić, direktor JVP „Vode Vojvodine”.

Nakon zajedničkog obilaska terena stručnjaka JVP „Vode Vojvodine“ i nadležnog VP „Bačka“ Vrbas kanala DKM (detaljna kanalska mreža) koji su recipijenti potencijalnih zagađivača, a i na osnovu prethodnog jednomesečnog monitoringa, izdvojena su dva moguća vodotoka-zagađivača koji se ulivaju u kanal OКM (osnovna kanalska mreža) u Vrbasu, odnosno u Srbobranu, kanali I-64 (desna delta) i Krivaja, piše u saopštenju „Voda Vojvodine”.

-Od početka rada kampanje šećerne repe u Crvenki primećene su promene u boji i mirisu vode kao i manje uginuće „korovske“ ribe nizvodno od Crvenke kroz naselje Кula. O tome je obaveštena Pokrajinska vodna inspekcija 18. septembra 2019. godine, a urađene su i analize voda u nekoliko navrata i sačinjeni zapisnici vodne, ekološke i opštinske inspekcije. 

Voda iz Šećerane upušta se u kanal I-64 preko bajpasa, koji se prostire van naselja Crvenka u dužini od cca 2 km, prečnika 1.200 mm. Dostupne analize pokazale su da je upuštena voda topla i postoji mogućnost određenih hemijsko – bakterioloških procesa u samoj vodi. Takođe, zbog problema u manjem delu naselja Crvenka – Kolonija (ekvivalent 300 stanovnika) sa funkcionisanjem novoizgrađene fekalne kanalizacije, ona je preusmerena prema bajpasu. Današnja situacija celim tokom kanala I-64 je slična prethodnom periodu.

Promena boje i mirisa vode na vodotoku Кrivaja na deonici kroz naselje Srbobran i uzvodno od njega prijavljena je 21. oktobra. Pokrajinska vodna inspekcija obaveštena je o zagađenju i o potencijalnim zagađivačima koji se nalaze uzvodno do feketićke ustave. Ostali, brojniji zagađivači se nalaze uzvodno i u nadležnosti su Vodne jedinice „Severna Bačka“ Subotica. Sačinjen je i zapisnik o inspekcijskom nadzoru. Deonica Krivaja od bečejskog puta do uliva u OКM nalazi se pod usporom tj. direktnim uticajem nivoa vode u OKM-u.

Današnja situacija na nizvodnoj deonici reke Krivaje kroz opštinu Srbobran je slična prethodom periodu uz malu promenu u intenzitetu mirisa.

Ukupno 18 zagađivača postoji na Velikom bačkom kanalu. Inspekcija je do sada jedino Šećerani u Crvenki naložila da prestane sa ispuštanjem otpadnih voda.

 -A jesu li uradili analize gde se to dokazuje? kaže za N1 Irena Stojanović, izvršna direktorka Šećerane Crvenka, odbacujući optužbe.

-Pomor se desio 30 kilometara udaljeno od Crvenke, a od Crvenke do Srbobrana nijedna riba nije uginula. Ne mogu da povežem Šećeranu Crvenka sa tim, s obzirom na to da nije jedina, ima 18 kompanija koje ispuštaju vodu, dodaje Stojković.

Objašnjava da u u kanal I-64, koji se uliva u Veliki bački, Šećerana sporadično, tokom kampanje prerade šećerne repe, ispušta vodu kojom hladi postrojenja. Neprečišćeni otpad odlažu, kaže, na taložna polja veličine 24 hektara. Propustila je, međutim, da spomene havariju koju su nedavno imali u fabrici, napominju iz N1.

-Prema našim informacijama, u Šećerani Crvenka se dogodila neka vanredna situacija, gde je došlo do zaista velikog ispuštanja njihovih otpadnih voda. Nismo sigurni da li je došlo do nekakvog provaljivanja njhovih laguna, ili je došlo do proboja cevovoda ili njihovih rezervoara sa otpadnim vodama, kaže za N1 Ratko Đurđevac, iz Eko pokreta Vrbasa.

Kakav god slučaj bio, Đurđevac kaže, opravdanja nema. Dodaje i da problem kreće odozgo, odnosno da su zagađivači relaksirani, jer im to dopušta važeća regulativa. Igramo se žmurke – opaska je i direktora Voda Vojvodine.

-Može da se uradi jedino da se zabrani rad fabrici koja ne ispunjava osnovne emisione uslove za ispuštanje otpadnih voda. Ili ćemo da donesemo odluku i stav da tako više ne može, ili ćemo i dalje da pričamo o ovome sporadično od sezone do sezone, navodi Vrndžić.

Postoje sumnje da su se uginule ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama, objavio je RTS. Nadležni kažu da su inspekcije pojačane i upozoravaju da ribu ne treba kupovati od nelegalnih trgovaca već samo u registrovanim ribarnicama.

Postoje sumnje da su se takve ribe iz Velikog bačkog kanala prodavale na pijacama.

Predsednik Udruženja ribolovaca „Šaran” Predrag Stojkov rekao je za RTS da se određena količina riba, u danu kada se dogodio pomor, zaista našla u prodaji. Ukazao je na to da riba na pijacama ne sme da se prodaje mimo zatvorenih prostora i ribarnica.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име