Učesnici jubilarne desete manifestacije Miki u čast | Foto: Vlastimir Jankov
Učesnici jubilarne desete manifestacije Miki u čast | Foto: Vlastimir Jankov

Manifestacija Društva učitelja opštine Bečej posvećena rođenju renomiranog novinara, pesnika i slikara Miroslava Antića po imenu „Miki u čast“ doživela je prvi jubilej.

Na desetom recitatorskom konkursu „Miroslav Antić – pesnik ravnice“ učestvovali su osnovci viših razreda škola s teritorije bečejske opštine, a takmičenje se odvija u dve kategorije.

-U kategoriji dece čiji je maternji jezik srpski učestvovalo je 22 takmičara, a u konkurenciji učenika kojima je maternji jezik mađarski, a recitovali su na srpskom, 17 dece. Kao i svih ranijih godina, sponzor atraktivne manifestacije je ovdašnja knjižara „Prizma – 93.“, a suorganizator je Narodna biblioteka Bečej. Zahvaljujemo se učesnicima i njihovim nastavnicama što su uveličali naš jubilej i osamdesetpetogodišnjicu od rođenja Mike Antića u Mokrinu. Na ovaj način čuvamo od zaborava stvaralaštvo čoveka čija je poezija neizbežno štivo osnovaca, razmišljanje je inicijatora manifestacije i predsednika Društva učitelja opštine Bečej Milene Gmijović.

I ovogodišnja manifestacija je potvrdila da devojčice više vole poeziju, jer ih je ukupno bilo 32, od kojih 18 srpskog i 14 mađarskog maternjeg jezika, ali su dečaci, kojih je u prvoj kategoriji bilo četiri, a u drugoj tri, u obe kategorije osvojili po dve nagrade.

Nagrađeni recitatori jubilarne manifestacije bečejskih učitelja | Foto: Vlastimir Jankov
Nagrađeni recitatori jubilarne manifestacije bečejskih učitelja | Foto: Vlastimir Jankov

Učenik petog razreda OŠ „Svetozar Marković“ u Bačkom Gradištu Željko Nikolić recitujući pesmu „Pera“ osvojio je prvu nagradu i njemu je pripala knjiga Miroslava Antića „Tu gde počinje nebo“. Njegov vršnjak iz iste škole Luka Jovanović recitovao je pesmu „Mita“ i osvojio drugu nagradu, a njihovoj vršnjakinji iz bečejske škole „Zdravko Gložanski“ Mili Marković pripala je treća nagrada za recitovanje pesme „Kad bi svi jastuci progovorili“. Utešnu nagradu osvojila je učenica sedmog razreda bečejske škole „Petefi Šandor“ Fekrija Gaši za recitovanje „Najljubavnije pesme“, a specijalna nagrada za posebno uložen trud i zalaganje uručena je devojčici sa smetnjama u kretanju Mini Karadžić iz petog razreda OŠ „Zdravko Gložanski“, koja je kazivala pesmu „Krila“.

I u kategoriji dece čiji je maternji jezik mađarski, a recitovali su Mikine stihove na srpskom, pobedio je dečak Egon Karolji iz šestog razreda OŠ „Petefi Šandor“ s pesmom „Raja“. Njegova vršnjakinja iz iste škole Lea Lazar osvojila je drugo mesto s pesmom “Zagonetka“, a petak iz bečejske škole „Šamu Mihalj“ Daniel Đorđaš s pesmom „Pesma za nas dvoje“ osvojio je treće mesto. Učenici šestog razreda bačkogradištanske škole Noemi Nađ pripala je utešna nagrada za kazivanje pesme „Kad bi svi jastuci progovorili“.

Pored najuspešnijih učenika, organizator je uručio knjigu „Znameniti Bečejci“ i svim nastavnicama koje su pripemale decu za učešće na ovogodišnjem konkursu „Miroslav Antić – pesnik ravnice“, a priznanja su pripala u članicama stručnog žirija, Drenki Vender, Višnji Milošević Vujić i Magdolni Radojević.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име