U bibliotekama u Bačkom Gradištu i Radičeviću, održan je multimedijalni čas o dinosaurusima, 22. i 25. januara. Prema rečima autorke predavanja edukatorke Narodne biblioteke Bečej Marijane Đaković časovi o ovim izumrlim bićima su organizovani su zbog, takoreći večite, popularnosti.

 

 – Deca vole dinosauruse. Vole da čitaju i slušaju o njima, vole da ih gledaju u filmovima. Na sugestiju učiteljica, a i same dece, rešili smo da deo edukacije posvetimo upravo ovim praistorijskim bićima, što je rezultiralo izuzetno velikoj posećenosti multimedijalnih časova, i u potrebi da se čas ponovi za one koji, iz raznoraznih razloga, nisu bili u mogućnosti da prisustvuju, objasnila je Đakovićeva. Ideja je bila da se ova putujuća predavanja organizuju u svim mestima gde biblioteka ima ogranke. Tako će najmlađi u Bačkom Petrovom Selu u utorak 28. januara moći da čuju o interesantnim bićima iz daleke prošlosti, a oni u Bečeju u petak 31. januara. Multimedijalni čas o dinosaurusima izazvao je i interesovanje odraslih, te iz biblioteke naglašavaju: premda su svi uvek dobrodošli, program je namenjen deci uzrasta do 12 godina.

Zimske radionice za sadržajniji raspust

U bečejskoj ustanovi kulture, kao i u njenim ograncima, u periodu od 8. do 10. januara, održane su zimske radionice za decu. Za učenike nižih razreda osnovne škole, kao i za decu iz vrtića u Bečeju, Bačkom Gradištu, Bačkom Petrovom Selu i u Radičeviću, biblioteka je organizovala edukativno-zabavne radionice na zimske i praznične teme. Učesnici radionica su bili kreativni, te su sopstvenim veštinama slikanja, bojenja, seckanja pravili tzv. neobičnu novogodišnju jelku i zimske pahuljice. Učili su o Severnom polu, a predavači su ih odveli i u virtuelnu posetu Deda Mrazovom selu, gde su mogli da vide atmosferu u Radionici igračaka, te i da razgovaraju sa nekim od njegovih pomoćnika. Posebno zanimljiva bila je radionica o zdravoj i tradicionalnoj hrani koju je vodila nutricionistkinja Željka Šoš. Ovom prilikom, Šoš je predstavila svoju knjigu „Žvakalica” u kojoj se, kako ona kaže, nalaze recepti za stare, zaboravljene obroke za decu. U okviru ovog programa, dramska radionica biblioteke je predstavila svoje viđenje zdrave ishrane kroz umetnički prikaz Željkinih recepata. Na kraju su se učesnici počastili sarmom, testom sa makom, štrudlama sa rogačom, medenjacima i sličnim đakonijama.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име