Konkursna dokumentacija za javnu nabavku male vrednosti za usluge autobuskog saobraćaja u zemlji i inostranstvu koji je pokrenulo Gradsko pozorište Bečej pripremljena je suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

Naime, kao neophodni kadrovski kapacitet naručilac odredio da ponuđač mora da ima najmanje deset zaposlenih lica koja rade na poslovima vozača i koji imaju vozačku D kategorije.

Taj uslov direktno krši zakon, budući da Zakon o radu tretira isto radnike u stalnom radnom odnosu, kao i angažovane po drugim osnovu, u skladu sa propisima. Drugim rečima, u ovom slučaju su onemogućeni oni ponuđači koji nemaju taj kadrovski kapacitet, a u za to propisanom roku, angažovali bi dodatno radnu snagu kako bi konkurisali na ovom tenderu. Tako je, ujedno, narušeno i načelo konkurencije kao jedno od osnovnih načela Zakona o javnim nabavkama.

Zakonodavac jeste omogućio naručiocima da sami odrede šta su to dodatni uslovi za konkretnu javnu nabavku, u smislu poslovnog, odnosno finansijskog, tehničkog i kadrovskog kapaciteta, ali ne i tako da narušavaju načelo konkurencije, i upodobljavajući tendere određenim ponuđačima krše propise, već da obezbede kvalitet.

Kako bi potkrepila tvrdnju da je konkursna dokumentacija određena suprotno propisima redakcija portala MojBečej.rs poziva se na Rešenje Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki 4-00-1070/2015 od 29. jula 2015. godine, gde je taj organ, u konkretnom slučaju, u celini poništio postupak javne nabavke i obavezao, između ostalog, naručioca, Grad Novi Sad, da nadoknadi troškove postupka zaštite prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име