Zakon o ozakonjenju objekata stupio je na snagu krajem novembra prošle godine, a razlika između ovog i prethodnih zakona o legalizaciji je u tome što država investitorima, odnosno vlasnicima objekata ne ostavlja mogućnost da sami odluče da li će podneti zahtev za ozakonjenjen, već je postupak proglasila javnim interesom i preuzela njegovo sprovođenje po službenoj dužnosti, odnosno da će popisati sve nezakonito izgrađene objekte.

Početkom godina u opštini Bečej formirana je devetočlana komisija koja će raditi na šest popisnih celina. Do kraja jula su tri završene, Poljanice, Mileševo i Drljan i Radičević, a uporedo se počelo i u Bačkom Gradištu i Bačkom Petrovom Selu, rekla nam je predsednica popisne komisije Daniela Doroslovački.

Predmet popisa su objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju do 29. januara 2014. godine.

Komisija, prvo upoređujući katastarsku podlogu, sa snimcima iz 2014. godine sa sajta Geo Srbija Republičkog geodetskog zavoda, i list nepokretnosti, a potom izlazi na teren i utvrđuje stanje. Međutim, satelitski snimak republike Srbije za 2015. godinu, koji bi ubrzao proceduru, nije postavljen na sajt Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

U najvećoj potiskoj opštini ima 16.674 parcele, dok od tog broja treba oduzeti one koje su u procesu legalizacije, a njih je 2.853. Komisija dnevno treba da pregleda 60 parcela kako bi se popis završio do kraja novembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име