Sa ciljem da se podigne svest i informisanost o poglavlju 23 koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, sa akcentom akcentom na prava žena i diskriminaciju žena kada je u pitanju rad i zapošljavanje u procesu daljeg usklađivanja sa pravnom tekovinom Evropske unije i da pomogne lokalnim samoupravama pri usklađivanju lokalnih akcionih planova za zapošljavanje i lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost, Fondacija Ana i Vlade Divac i Fondacija Centar za demokratiju pod pokroviteljstvom Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške, realizuju projekat „Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji“.

Među devet opština u tri regiona u Srbiji je i opština Bečej.

Bečejsko udruženje mladih i Humanitarno udruženje „Đina“ u narednim mesecima organizuju akcije u okviru kojih razgovaraju sa sugrađanima o položaju žena i rodnoj ravnopravnosti.

Prema Izveštaju Evropske komisije o napretku za 2019. godinu, najveći broj pritužbi Povereniku za ravnopravnost Republike Srbije odnosi se na rodnu diskriminaciju, a na drugom mestu po broju pritužbi su one koje se odnose na diskriminaciju u oblasti rada i zapošljavanja i njih su u periodu od 2014. do 2018. godine uglavnom podnosile žene (57,3 odsto).

Razlozi zbog kojih žene najčešće navode rodnu komponentu kao osnovu diskriminacije u zapošljavanju i na poslu su: postavljanje na niže radne pozicije, otkaz ugovora o radu nakon povratka sa porodiljskog odsustva ili odsustvo s posla zbog brige o deci, kao i godine starosti.

 

Sadržaj je kreiran u okviru projekta „Vladavina prava pod lupom: Ka većem ostvarivanju prava građana opštine Bečej” koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bečej. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име