Kancelarija za mlade opštine Bečej već nedeljama organizuje radionice za decu sa smetnjama u razvoju kako bi i ona imala dodatne aktivnosti mimo školskih učionica važnih za njihov razvoj. Set od osam radionica različitih, ali istovremeno i bliskih, pripremila je defektolog – logoped Zorica Georgijević.

Prema njenim rečima broj polaznika se iz radionice u radionicu povećava, što daje vetar u leđa organizatorima.
Svaka od radionica ima posebnu temu, pa će tako deca koja pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ i njihovi vršnjaci iz tipičnih škola, sa kojima se radi prema specijalnom planu i programu, ovog puta u Centru za decu i mlade imati priliku da prisustvuju likovnim, muzičkim, dramskim radionicama…Minule subote na redu je bilo domaćinstvo.
– Nije u fokusu bio recept, već sam se bazirala na higijenu u kuhinji i pri korišćenju kuhinjskog pribora. Govorili smo i o svrsi kuhinjskog pribora. Iskoristili smo i recept, pravili smo kuglice od kokosa, da bi deca svojim rukama i umećem nešto stvorila i na kraju se zasladila.

Deca su uz pomoć voditeljke radionice pripremila ukusan kolač, na kraju se zasladila i pevala rođendansku pesmu jednoj od polaznica. Naredne subote na red dolaze bajke.
– Nakon odgledanog crtanog filma, imaće kreativni zadatak, a cilj je da se razvija motorika i osećaj za lepo, kreativno, različite boje oblici. Jeste ovo jedna vrsta grupnog rada, međutim, pošto je svako dete individua za sebe, posebno mu se pristupa, rekla je defektolog – logoped Zorica Georgijević.

Kancelarija za mlade opštine Bečej inicirala je ove aktivnosti, buduće da ih ovakvog tipa nema u Bečeju, iako postoji potreba za njima, o čemu svedoči i broj dece koja u njima učestvuju, a to je od 10 do 15 dečaka i devojčica.
– Pošto je u pitanju rad sa marginalizovanom decom, kreiranje radionica i aktivnosti smo prepustili stručnjacima. Drago nam je da su se radionice pokazale kao potrebne i imaće zbog toga i nastavak, objasnio je Dane Mandić, koordinator Kancelarije za mlade opštine Bečej.
Novi set trebalo bi da bude realizovan i na jesen.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име