Dokumentarni film o Milošu Crnjanskom prikazan je u Gradskom pozorištu Bečej, gde je uoči projekcije bilo govora o delu čuvenog pisca.

Sa rediteljem filma, Danilom Bećkovićem razgovarao je profesor književnosti Zdravko Petrović. Dokumentarni film „Crnjanski” pojavio se na nekoliko festivala („Prvi kadar“ u Sarajevu, „Beldoks“ u Beogradu, „Evropa oko Evrope“ u Parizu) i svuda je dobio odlične kritike. Raditi ovaj dokumentarni film o bilo je interesantno, kaže reditelj Bećković i ističe da osim što je veliki pisac, Miloš Crnjanski i više nego zanimljiva ličnost.

Njegova životna priča usko je isprepletana sa prelomnim momentima naše nacionalne sudbine u dvadesetom veku. Dva perioda u životu Crnjanskog oštro su suprostavljena: mladost u uzavrelom i haotičnom javnom životu prestonice mlade kraljevine, i starost, po povratku u Beograd koji je postao glavni grad disciplinovane i birokratizovane SFRJ. Kroz ovaj kontrapunkt pred nama oživljavaju dva različita vremena – ali i dva skoro sasvim različita čoveka.

Fim je namenjen svima, pa i onoj publici koja ne poznaje delo Miloša Crnjanskog. Tako se uvodi kontekst vremena u kom je on živeo i radio. Pored toga što je bio jedan od najvažnijih srpskih umetnika, Miloš Crnjanski je živeo jednu od najtragičnijih sudbina u novijoj srpskoj istoriji.

Njegova biografija bila je inspirativna za Bećkovića koji nije inače reditelj dokumentarnih filmova.

Dokumentarni filmovi nisu nigde u svetu bioskopski, a takve su prilike i u Srbiji. Međutim, ovaj je film izazvao veliku pažnju bioskopske publike otkako se prikazuje. Bečejska publika, iako malobrojna, velikim aplauzom pozdravila je rad reditelja Danila Bećkovića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име