Foto: ilustracija, arhiva
Foto: ilustracija, arhiva

U Domu zdravlja Bečej je od 2. juna, zaključno sa današnjim danom, urađeno 256 seroloških testova, od čega je 16 pozitivnih, navodi se u odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji je portal MojBečej.rs uputio Domu zdravlja Bečej.

Od početka ovog novog talasa epidemije, navodi se u odgovoru iz Doma zdravlja, u izolaciju je stavljena 41  osoba, plus njihovi bliski kontakti.

-Uvek je veći broj osoba u izolaciji od onih pozitivnih na serološkom testiranju, jer je takav način postupanja najsigurniji po građane, te svi iole sumnjivi  idu u izolaciju, bez obzira  na  nalaz testa, jer se držimo datih instrukcija dobijenih od nadležnih, a koje obezbeđuju najbolji i najsigurniji način sprečavanja širenja zaraze, a to je da se svako sumnjiv na kovid 19 stavlja u izolaciju, nezavisno od rezultata testa, objašnjava direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić.

U domu zdravlja se sprovode takozvani brzi testovi na prisustvo specifičnih antitela, budući da se od 13. juna, nakon odluke Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid -19, ne obavljaju PCR testovi (bris). Da bi takav test bio validan, napominje se u odgovoru portalu MojBečej, mora da se radi u određeno vreme od pojave simptoma.

Direktorku Doma zdravlja Bečej pitali smo i koja je procedura za pacijente sa simpomima korona virusa.

– Kada se pacijent sa simptomima javi u kovid ambulantu, prvo bude pregledan, pa ako lekar proceni da je zaista  sumnjiv na kovid i pri pregledu ne nađe znake bakterijske infekcije ili slično, urade se indikovane laboratorijske analize, serološki tj. „brzi test” ako je indikovan, ali samo u propisano vreme od pojave simptoma, saturacija  kiseonikom, a prema potrebi i RTG pluća. Svi pacijenti koji su sumnjivi na kovid 19  dobiju meru izolacije 14 dana za njih i njihove bliske kontakte, a izabrani lekar telefonom proverava njihovo zdravstveno stanje svaki dan i prema potrebi indikuje kontrolni pregled ili druge mere. Naravno, ako je klinička slika takva da je potrebna hospitalizacija, isto se odmah i učini. Dakle, serološki test ne mora biti pozitivan da bi pacijent dobio meru kućne izolacije, navodi direktorka bečejskog doma zdravlja.

Na sreću, do sada nema zaraženih medicinskih radnika, jer se, kako kaže, u toj zdravstvenoj ustanovi strogo vodi računa o svim merama zaštite.

 -Koristim ovu priliku da ponovo zamolim građane da poštuju sve mere zaštite, da  u zatvorenom prostoru  nose masku,ali na pravilan način, tj. da prekriju maskom i usta i nos, a ne samo usta, te da često peru ruke i poštuju socijalnu distance, kaže direktorka Doma zdravlja Bečej Kosana Nešić.

Dom zdravlja Bečej će od danas, na zahtev komandanta Opštinskog štaba za vanredne situacije Opštine Bečej Dragana Tošića, na dnevnom nivou informisati krizni štab o broju testiranih i suspektnih lica na korona virus.

Prema objašnjenju Dragana Tošića informacije tog tipa su potrebne zbog eventualnih mera prevencije od širenja virusa koje bi opština Bečej, u skladu sa situacijom, dodatno donosila.

– Ukoliko budemo uvodili neke mere, biće to pre vikenda, ali to sve zavisi od izveštaja iz doma zdravlja, rekao je portal MojBečej.rs predsednik opštine Bečej.

Dodajmo i da se građani opštine Bečej, da li žive u opštini ili im se samo dokumenta vode na opštinu Bečej, od početka  epidemije testiraju i u drugim zdravstvenim ustanovama, najčešće u Institutu za javno zdravlje Vojvodine u Novom Sadu.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име