rtsmediacentar

Predstavnici BUM-a su juče (25. mart) učestvovali na završnom skupu u Medija cetru u Beogradu, u okviru projekta „RTS – naše pravo da znamo sve“, na kom je promovisana istoimena publikacija i predstavljeni rezultati istraživanja finansijskog upravljanja RTS-om.

rtsmediacentar

Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragan Dobrašinović je izjavio, prilikom predstavljanja brošure „RTS – Naše pravo da znamo sve“, da je ideja Koalicije bila ispitivanje finansijskog poslovanja RTS, ali da je javni servis odbijao da odgovori na pitanja o tome, uprkos nalozima poverenika za informacije od javnog značaja.

– U istraživanje smo krenuli, jer je javni servis opterećen brojnim nepoznanicama, nedoumicama i kontroverzama, objasnio je Dobrašinović, koji smatra da je vrlo izraženo i nezadovoljstvo korisnika njegovih usluga.

Upravni odbor RTS ne obavlja svoj posao, jer odluke donosi generalni direktor, ocenio je Dobrašinović i ukazao da javni servis karakterišu politički uticaj, problematični poslovni aranžmani i kontraproduktivna trka sa komercijalnim medijima. U RTS je, naveo je on, krajem 2013. godine radilo 3.255 ljudi, od kojih 238 u 23 dopisništva. Poslovni gubici su u toj godini bili gotovo udvostručeni u odnosu na prethodnu i iznosili su 334 miliona dinara, što je iznad visine kapitala, napomenuo je Dobrašinović.

Ekonomista Miroslav Prokopijević smatra da RTS vrati tek jednu šestinu onoga što investira i da proizvodi nekvalitetan i propagandan program. Cifre govore da nema opravdanja za postojanje takve ustanove, ocenio je Prokopijević, dok urednik Novog magazina Miomir Brkić misli da nema razlike između javnog servisa i javnog preduzeća. Imam utisak da je RTS zarobljenik prošlosti, liči mi na medijski etnografski muzej, zaključio je Brkić. 

Publikacija „RTS – Naše pravo da znamo sve“

Izvor i fotografija: Media centar Beograd

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име