Foto: Selo Radičević, ilustracija
Foto: Selo Radičević, ilustracija

Žitelji najmlađeg sela bečejske opštine, nastalog posle Drugog svetskog rata, ne mogu da se pohvale razvijenom privredom, ali im to ne smeta da punu pažnju posvete aktivnostima iz oblasti kulture. Radom se posebno izdvaja Dramski studio „Feniks 95“, koji svake godine pripremi, bar, jednu, a često i više premijera.

-Za nepunih četvrt veka postojanja, pripremili smo sedamdesetak predstava, a na sceni se pojavilo preko stotinu aktera. Karakteristično za naše premijere je da su nam gosti pozorišni radnici iz mesta sa kojima imamo prisnu saradnju, pa posle odgledane predstave organizujemo „okrugli sto“ i razgovaramo o predstavi i njenoj budućnosti. Dogovaramo se o gostovanjima, učešću na festivalima amaterskog stvaralaštva, ali i gostovanju drugih u našem selu, rekao nam je jedan od najvećih „krivaca“ što su „feniksovci“ 1995. godine krenuli i još uvek su aktivni Dragan Gavrić.

Najnovije čedo „feniksovaca“ je predstava „Azilanti“, koju su po tekstu glumca, reditelja i dramskog pisca, sada direktora Narodnog pozorišta u Nišu, Miroljuba Nedovića režirali Dragan Gavrić i Igor Brać, a igraju Nikola Gavrić, Vladimir Nikolić i Milan Marinkovski.

-Predstava je vrlo aktuelna, obrađuje period od godinu dana u devet slika, i akcenat je na težnji našeg čoveka za lepšom budućnošću, koja nikada da dođe. Prilagodili smo se sadašnjem trenutku, glumački ansambl nije brojan, scenografija nije zahtevna, tekst je vrlo aktuelan i spremni smo da gostujemo po pozivu. Igor Brać je u kontaktu sa Savezom amaterskih pozorišta i domaćinima brojnih festivala, pa ćemo uskoro znati i na kom ćemo skupu uzeti učešće. Do tada ćemo gostovati u nekoliko okolnih pozorišta. Koliko god da e teško vreme za kulturu, snalazimo se i ne damo da nas uhvati letargija, jasan je Dragan Gavrić.

Premijera predstave „Azilanti“ održaće se u petak, 15. februara“, s početkom u 20 sati. Ulaz je, kao na svakoj njihovoj premijeri, slobodan, a predstojećom žele meštanima da podare lepo veče povodom Sretenja Gospodnjeg.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име