Državni revizori utvrdili su u 2022. godini greške i nepravilnosti i to – pripremne radnje za sastavljanje finansijskih izveštaja u iznosu od 111,98 milijardi dinara, nepravilnosti u poslovanju u vezi sa iskazanim podacima u iznosu od 31,1 milijardu dinara i pogrešno iskazane podatke u finansijskim izveštajima u iznosu od 725,25 milijardi dinara, saopštili su iz Državne revizorske institucije (DRI).

Najveće nepravilnosti, prema rečima Duška Pejovića, predsednika DRI i generalnog državnog revizora, i dalje su u oblasti javnih nabavki.

-Revidirali smo javne nabavke u iznosu od 150,07 milijardi dinara i utvrdili nepravilnosti u iznosu od 28,33 milijardi dinara, što znači da je u 18,88 odsto javnih nabavki utvrđena neka vrsta nepravilnosti, poručio je Pejović i dodao da je svaki peti dinar u javnim nabavkama potrošen uz kršenje nekih propisanih procedura.

-Manje su nepravilnosti utvrđene u javnim nabavkama u lokalnim samoupravama, nego u javnim preduzećima, privrednim društvima i drugim oblicima organizovanjima, zaključio je Pejović.

DRI je u 2022. godini subjektima revizije dala 2.743 preporuke, a najveći broj preporuka dat je u oblastima gde ima najviše nepravilnosti, kao što su javne nabavke, finansijsko upravljanje i kontrola, rashodi i izdaci i drugo.

DRI je prošle godine podnela 145 prijava i to – 109 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 29 prijava za privredni prestup i sedam krivičnih prijava. Takođe, podneto je 40 informacija tužilaštvima, pravobranilaštvima i drugim nadležnim organima.

Inače, državni revizori poslednjih meseci sprovode reviziju poslovanja i opštine Bečej.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име