Opštinska uprava je finansijski pomogla školovanje studenata dece dva radnika Opštinske uprave i direktora JKP „Kompred“ iz Novog Miloševa u iznosu od 173.000 dinara bez sprovedenog konkursa, što je suprotno Odluci o stipendiranju studenata sa prebivalištem na teritoriji opštine Novi Bečej, ustanovljeno je kontrolom Državne revizorske institucije (DRI), a navodi se, između ostalog, u izveštaju revizije konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja opštine Novi Bečej za 2015. godinu.

Pored toga, opština Novi Bečej je odobrila sredstava na ime dotacija udruženjima građana, sportskim klubovima, etničkim zajednicama i manjinama, verskim zajednicama i ostalim neprofitnim institucijama u iznosu od 16.033.000 dinara, bez konkursa i to kod:

Opštinske uprave 5.581.000 dinara
Mesna zajednica Novi Bečej 5.605.000 dinara
Mesna zajednica Novo Miloševo 3.395.000 dinara
Mesna zajednica Bočar 778.000 dinara
Mesna zajednica Kumane 674.000 dinara

-Dotacije udruženjima građana, sportskim klubovima, etničkim zajednicama i manjinama, verskim zajednicama i ostalim neprofitnim institucijama vrše u skladu sa pozitivnim pravnim propisima iz tih oblasti, napominje DRI.

Dalje, u izveštaju se navodi da je opština preuzela i obaveze za električni priključak porodičnog stambenog objekta, hiruršku intervenciju – operaciju rožnjače, hiruršku intervenciju – ligamentoplastika kolena, nabavku slušnog aparata, saniranje kuće nakon požara i druge jednokratne pomoći na osnovu rešenja predsednika opštine o rasporedu sredstava budžeta opštine Novi Bečej za 2015. godinu i izvršila rashode jednokratne pomoći u iznosu od 3.503.000 dinara, s tim da o pravu na jednokratnu pomoć nije odlučivao Centar za socijalni rad opštine Novi Bečej, dok je jednokratna novčana pomoć u pojedinim slučajevima isplaćivana u većem iznosu od prosečne zarade po zaposlenom u jedinici lokalne samouprave u mesecu koji prethodi mesecu u kome je isplaćena.

Napomena državnih revizora jeste da o ostvarivanja prava na jednokratnu pomoć odlučuje Centar za socijalni rad i da se novčana pomoć utvrđuje do iznosa propisanog zakonom.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Otvoreno o korupciji: Za više transparentnosti i odgovornosti u potiskim javnim finansijama“, koji finansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име