Državna revizorska institucija je od 2013. do 2017. godine podnela ukupno 16 prekršajnih i jednu krivičnu prijavu protiv odgovornih lica opština Temerin, Srbobran, Ada i Novi Bečej. U Novom Bečeju je početkom ove godine, protiv odgovornog lica, podneta i krivična prijava, a na osnovu revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2015. godinu, navode iz Državne revozorske institucije (DRI) za portal MojBečej.

Prekršajnom sudu u Bečeju podneto je 18. decembra 2013. godine šest prekršajnih prijava protiv odgovornih lica opštine Temerin, a po završetku Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja opštine Temerin za 2012. godinu.

Tri prekršajne prijave podnete su 26. decembra 2016. godine Prekršajnom sudu u Bečeju protiv odgovornih lica opštine Srbobran, takođe po okončanju Revizije finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja opštine, a za 2015. godinu.

Prekršajnom sudu u Zrenjaninu podneto je šest prekršajnih prijava protiv odgovornih lica opštine Novi Bečej 9. decembra 2016. godine, zbog nepravilnosti ustanovljenih tokom revizije finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja opštine Novi Bečej za 2015. godinu. Na osnovnu nalaza do kojih je došla u kontroli novobečejskog budžeta, DRI je 17. januara ove godine Osnovnom tužilaštvu u Zrenjaninu podnela i krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u novobečejskoj opštini.

Pored toga, Prekršajnom sudu u Senti podneta je jedna prekršajna prijava 26. decembra 2016. godine za odgovorno lice opštine Ada po okončanju revizije budžeta i poslovanja za 2015. godinu.

Što se drugih opština u potiskom regionu tiče, DRI u ovoj godini kontroliše poslovanje opštine Žabalj, za prošlu godinu. Prijava za ovu opštinu nema, jer nije okončan postupak revizije. Inače, državni revizori su finansijske izveštaje, odnosno poslovanje opštine Bečej poslednji put kontrolisali 2011. godine.

Stručna javnost i organizacije civilnog društva koje kontrolišu javne finansije izražavaju zabrinutost što do sada niti jedna lokalna samouprava, koja je kontrolisana, a kontrolisane su skoro sve za sedam godina postojanja sektora za opštine i gradove DRI, nije imala pozitiv izveštaj u kontroli DRI.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Stvarno važno: Informisanjem do ostvarivanja javnog interesa u opštini Novi Bečej“, koji sufinansira opština Novi Bečej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име