Državna revizorska institucija (DRI) ove godine sprovodi revizija pravilnosti poslovanja opštine Bečej za 2017. godinu, saznaje portal MojBečej.rs iz te institucije. U fokusu državnih revizora u najvećoj potiskoj opštini su preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, javne nabavke i plate zaposlenih.

Sudeći prema odgovorima iz DRI, kao i po tome da je institucija dala saglasnost opštini Bečej da privatna revizorska firma obavi reviziju završnog računa, ove godine će izostati revizija konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta.

Inače, dosadašnja praksa državnih revizora, tačnije, nadležnog Sektora za reviziju budžeta lokalnih vlasti, jeste da u svim gradovima i opštinama istovremeno obavi, pored revizije poslovanja, i reviziju konsolidovanih finansijskih izveštaja, odnosno, da se obe revizije urade i potom  objedinjeno objave. Iako se na sajtu DRI nalazi spisak opština i gradova u kojima se ove godine obavljaju obe pomenute revizije, Bečeja nema u toj grupi lokalnih samouprava.

Revizija poslovanja opštine, kako nam je objašnjeno, počela je u martu ove godine i odnosi se na sledeće segmente: preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija, sprovođenje postupaka javnih nabavki i na rashode za zaposlene (plate, dodaci i naknade zaposlenima, socijalni doprinosi na teret poslodavca, naknade u naturi, socijalna davanja zaposlenima, naknade troškova za zaposlene i nagrade zaposlenima i ostali posebni rashodi).

Izveštaj revizije poslovanja opštine Bečej za 2017. godinu, državni revizori će, kako su nam odatle rekli, objaviti do 1. decembra ove godine.

Predsednik opštine Bečej Dragan Tošič, je u ranoj izjavi za naš portal, pozdravio ovu specifičnu kontrolu državnih revizora i rekao da bi voleo da nađu što manje grešaka.

 

Silne nepravilnosti u vojvođanskim opštinama i gradovima

Primera radi, samo pet lokalnih samouprava u Potisju, u blizini opštine Bečej – Kikinda, Zrenjanin, Žabalj, Senta i Čoka, u 2016. godini je nezakonito potrošilo najmanje 809 miliona dinara.

Inače, DRI je prošle i ove godine podnela brojne prekršajne i krivične prijave zbog nepravilnosti u poslovanju i finansijama u sledećim opštinama u Vojvodini, koje je tokom 2016. i 2017. godine kontrolisala, a to su: Ada, Senta, Čoka, Kanjiža, Kikinda, Žabalj, Sombor, Zrenjanin i Bačka Topola. Predsednici opština Žabalj, Čedomir Božić i Senta, Rudolf Cegledi, su pored prekršajnih prijava, dobili i krivične.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. Medijski sadržaj nastao je u okviru projekta „Imaš pravo da znaš“, koji sufinansira opština Bečej

3 KOMENTARA

  1. И сада ће трг коштати уместо 1300 000 тричавих 2150000 е, то је када вам дође СНС ревизијиа, а то што мало фонатна не ради то нема везе.

  2. Bogami ga ti bivši radniče nahvali. Ako si tako iskren kako kažeš, ajde navedi šta ti je dotični uradio u životu, da ga obožavaš toliko!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име