Nakon uspešne premijere | Foto: Olga Popović
Nakon uspešne premijere | Foto: Olga Popović

Dramska sekcija Ekonomsko – trgovinske škole je 22. marta prvi put izvela predstavu „Dr (s tačkom)“ u Gradskom pozorištu u Bečeju.

Ivana Petrović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Ekonomsko – trgovinskoj školi je adaptirala i režirala predstavu, a Natalija Subotički Glišin, takođe profesorka srpskog jezika i književnosti bila je asistentkinja režije.

Članovi dramske sekcije su, zajedno sa profesorkama, proteklih nekoliko meseci veoma vredno radili na pripremanju ove predstave rađene po motivima komedije „Dr“ Branislava Nušića.

Pozorište je ubrzo nakon početka predstave bilo ispunjeno smehom, tapšanjem i pozitivnom energijom. Glumci su dali sve od sebe da svoje uloge iznesu što bolje i time su oduševili publiku, što je podržano glasnim i dugim aplauzima.

Oduševili publiku izvođenjem uvek aktuelnog komada | Foto: Olga Popović
Oduševili publiku izvođenjem uvek aktuelnog komada | Foto: Olga Popović

Na kraju predstave je pušten snimak ankete koju je dramska sekcija sprovela u školi. Na snimku su prikazani anketirani učenici koji su odgovarali na pitanje o tome da li bi prihvatili da im roditelji plate diplome ili bi ipak želeli da se potrude i da ih zarade sami.

-Za osmišljavanje ove predstave najviše je zaslužna profesorka Ivana Petrović. Neke rečenice smo dodali i mi, glumci. Sve se to dešavalo spontano, rekao nam je jedan od glavnih glumaca, Aleksandar Trajkoski.

Na pitanje kakva je atmosfera na probama bila, on je dodao:

-Atmosfera je bila odlična. Svi smo se lepo družili, smejali i odlično se provodili. Probe su bile veoma zanimljive, jer volim da glumim i zbog toga sam uživao u svakom delu probe. Takođe je dodao i kako mu nije bilo teško da se posveti ovoj predstavi I da u nju uloži svoj maksimum. O tome kakav je njegov nastup bio, zaključio je naš sagovornik iz pohvala gledalaca.

Smatra da su ostali glumci bili fenomenalni i oduševljen je njihovim nastupom. Zadovoljan je ovom predstavom i time kako su je drugi glumci i on izveli.

Na pitanje kako je došlo do ideje za ovu predstavu, profesorka Petrović je rekla:

– Komediju Branislava Nušića sam uvrstila u nastavni program i radila je sa svojim učenicima. Videvši da im se delo izuzetno dopalo i da je, pre svega, veoma aktuelno, odlučila sam da ga, u malo osavremenjenoj formi, postavim na scenu. Koleginica Natalija Subotički Glišin, sa kojom sarađujem u dramskoj sekciji, složila se i tako je započet rad na predstavi, rekla nam je po premijeri profesorka.

-Nušićeva dela su svevremena, a ovo je upravo tema koja se, na neki način, tiče učenika srednjih škola, odnosno njihovog budućeg izbora. Zadatak prosvetnih radnika je da razvijaju kritičku svest kod učenika, a mi smo želele da učenike malo isprovociramo da i oni preispitaju svoje stavove i uverenja. To je dokazala i anketa na kraju predstave, istakla je naša sagovornica.

Zadovoljna premijerom, dramska sekcija ETŠ najavljuje novo izvođenje predstave za 27. mart u 12 sati, na istom mestu.

– Veoma sam zadovoljna rezultatima, ali verujem da uvek može bolje i zato ćemo se još bolje pripremiti za sledeće izvođenje. Publika je sjajno reagovala, i to je najvažnije, ne krije pozitivne utiske Ivana Petrović.

Predstava je, inače, prijavljena za takmičenje srednjoškolskih predstava u Novom Sadu „Školsko pozorje“.

Milica Slavnić, polaznica obuke za omladinske novinare

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име